Gransker kometstøv

Stardust på vei inn mot komethalen til Wild 2 - for to år sdien, slik NASA så det for seg. Nå er Stardust vel tilbake og med mengder av materiale. (Bilde: NASA)
Illsurasjonen viser hvordan NASA så for seg møtet mellom Stardust og kometen Wild 2. (Bilde: NASA)
Kapselen med prøvene utløses fra romsonden 32 kilometer over jorda og daler i en fallskjerm. Samme type fallskjerm ble brukt for et drøyt år siden da Genesis-kapselen dundret i bakken etter et mislykket forsøk på å fange den i lufta med helikopter. Fallskjermen sviktet. (Bilde: NASA)
Kapselen som inneholder kometprøver og stjernestøv landet i saltørkenen i Utah om morgenen søndag 15. januar 2006. (Bilde: NASA)

Kapsel fra romsonden Stardust landet i ørkenen i Utah med ørlite grann kometstøv om bord på søndag.

Det er første gang det er blitt returnert prøver fra verdensrommet siden månelandingene i 1969 - 1972.

Det dreier seg om ytterst små mengder - rundt ett milligram støv som er samlet inn fra halen til kometen Wild 2.

- Men dette er nok til å hjelpe forskerne til å finne ut hvordan solsystemet oppstod for 4,6 milliarder år siden. Dette er en romhistorisk bragd, sier Erik Tandberg ved Norsk Romsenter.Syv års ferd

Romsonden Stardust ble skutt opp 7. februar 1999. I løpet av nesten syv år har den tilbakelagt tre omløp rundt sola.

På vei mot målet, kometen Wild 2, har Stardust ved to anledninger samlet inn "interstellart støv" - det vil si støv som befinner seg i rommet mellom planetene.

For to år siden passerte Stardust gjennom komethalen til Wild 2. Da samlet sonden inn prøver av kometstøv.

Ved passering var Stardust knappe 240 kilometer fra kometens kjerne, mens den var hele 389 millioner kilometer fra jorda.

Oppsamlingen av støv foregikk med en utfoldbar innretning som har form som en tennisracket.

Den har et areal på omtrent 1000 kvadratcentimeter og kan snus. Den ene siden ble brukt til å samle opp støv underveis.Milliardprosjekt

Stardust-ferden har kostet over 168 millioner dollar i tillegg til oppskytningskostnadene. Dermed har prosjektet en prislapp på nesten en milliard kroner.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå