ENERGI

GPS-kartlegger kraftnettet

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
5. sep. 2003 - 08:23

Jaren: Hadeland Energinett har brukt posisjoneringssystemet DPOS fra Statens kartverk allerede fra 2000.

Da fikk de forespørsel fra Kartverket om å være med på å teste pålitelighet og nøyaktighet før tjenesten ble satt i kommersiell drift for ett år siden.

- Kartverket garanterer en nøyaktighet innen en halvmeter, men vi har gjort målinger som viser at de aller fleste målinger er langt bedre, sier energiingeniør Asgeir Haugen hos Hadeland Energinett. Han er kartansvarlig hos nettselskapet.

Hadeland EnergiNett er nettdelen av Hadeland Energi AS som dekker kommunene Gran, Jevnaker og Lunner. Nettselskapet har nesten 15.000 abonnenter og har 25,7 km 132 kV regionalnett, 620 km 22 kV distribusjonsnett og et lavspentnett på 1300 km med 1134 nettstasjoner. Selskapet bruker NetBAS som nettinformasjonssystem.

Møysommelig

Hele høyspenningsnettet ligger inne i NetBAS, mens det til nå er innmålt vel 600 km av luftnettet og 165 km kabel på lavspentsiden. To studenter har i sommer utført en pålagt nummerering av høyspenningsmaster og har samtidig registrert posisjonen til mastene. Registreringsarbeidet gjøres av en tidligere montør.

tillegg til selve GPS-en består utstyret av en enhet for mottak og prosessering av korreksjonsdata. Korreksjonsdata fra Statens kartverk fås enten via kringkastingssendere for NRKs P1 eller kan også hentes via GSM-nettet.

- Vi bruker stort sett GSM-oppkobling for å hente data fordi antennen for mottak av korreksjonssignalene på FM-båndet er litt lang og er ofte i veien, sier Haugen. Det blir heller ikke de store ekstrautgiftene ved å bruke GSM.

GPS-en har nedtrekksmenyer for å velge de ulike komponentene. Dette kan være egenskaper som nettstasjonsnummer og navn, spenning, kursnummer, type ledning, tverrsnitt, ledermateriale og antall ledere.

Posisjonsdataene blir importert inn i kartsystemet, men egenskapsdataene må legges inn manuelt. Haugen arbeider med å automatisere denne delen også.

Han har regnet ut at totalkostnadene for å registrere en meter linje eller kabel ligger på 4,37 kroner.

Til nå er rundt 650 transformatorkretser registrert. I løpet av neste år håper Haugen å ha hele nettet ferdig registrert. - Da får våre planleggere og driftspersonell et godt verktøy å arbeide med, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.