ARBEIDSLIV

Gøy med matte

27. apr. 2001 - 01:12

– KappAbel er bra, KappAbel er flott, gøy, sosialt og utfordrende. Lovordene haglet over arrangørene etter de velregisserte semifinale- og finaledagene i den landsomfattende matematikk-konkurransen 19. og 20. april i Arendal og Froland. Fra å være et lokalt prosjekt igangsatt av lærer Ivar Salvesen ved Froland Ungdomsskole i 1997, er KappAbel skutt opp til å bli en landsdekkende konkurranse for niendeklasser med ti tusen deltakere i år. Som arrangører står Froland Verk Kultursenter og Froland kommune i samarbeid med Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Blant sponsorene finner vi flere tunge organisasjoner og firmaer innen teknologi/naturvitenskap, samt Kirke- utdannings og forskningsdepartementet. Målet er å engasjere samtlige elever på klassetrinnet.

Gjennom lokale konkurranser kåres 19 klasser som fylkesvinnere. Før semifinalen må klassen gjennomføre et prosjekt. Emnet i år var Spill og matematikk. Fire representanter – to gutter og to jenter – blir valgt til å representere i semifinalen og finalen.

Semifinalen inneholdt både en teoretisk oppgavetest og prosjektframføring. De tre beste gikk til finalen dagen etter. For åpen scene i Saga kino i Arendal ble lagene testet i beste fem på-stil. Publikum ble også engasjert. Kreativitet og logikk ble vektlagt framfor tradisjonell algebra. En velopplagt og spirituell finaleleder, mattemisjonær og førsteamanuensis ved NTNU, Ingvill Holden, kunne etter en nervepirrende innspurt kåre klasse 9B fra Tanum Ungdomsskole i Vestfold til vinnere.

KappAbel virker som en forfriskende innsprøyting i ungdomsskolens matematikkundervisning. Langt på vei er målet finaleleder Ingvill Holden satte opp, allerede nådd: – Vi skal ha det gøy med matematikk!

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.