IT

Göran Persson: – Klar dere selv!

Tone Strøm-Gundersen
19. sep. 2007 - 12:22

Persson helte med andre ord kaldt vann i hodene på IT-bransjen, som håper utenlandsk arbeidskraft skal være løsningen på ressursmangelen nå og i framtiden.

– Vi må klare oss selv. I framtiden må Tønsberg konkurrere med Tenerife. Hvorfor skulle noen da ønske å komme hit framfor dit? Det er ikke bare vi som vil slite med arbeidskraften. Også andre land vil få store problemer.

Føder for få

Befolkningsveksten vil gå ned i Norden, men det er ingenting mot hva som vil skje i Kina, Frankrike og andre land med like lav fødselsrate.

– Men få vil være interessert i å komme til oss, sa den nyslåtte informasjonsrådgiveren.

Løsningen: Teknologi

Persson ba IT-bransjen sørge for løsningene.

– Vi må klare oss selv ved hjelp av moderne teknikk. Vi må arbeide smartere, lettere og lenger. Jeg er helt sikker på at vi kommer til å jobbe lenge etter pensjonsalderen. Og så må vi få inn ungdom tidligere. De kan ikke gå på universitetet til de er 30 år.

Midt i dette mener Göran Persson at IT-sektoren kan fungere som katalysator og drivkraft.

Likevel er han kritisk til for eksempel stemmegivning på nettet. Eks-politikeren vil at folk fortsatt skal kunne møte hverandre og de skal kunne stemme på sine tillitspersoner ved å møte fram fysisk.

Klimatrussel

Teknologien står også sentral for Persson når det gjelder løsningene på den akutte klimakrisen.

– IT er trolig løsningen for å håndtere klimatrusselen. Her har Norge og Sverige en sjanse til å lede an.

Etikk -teknikk

I tillegg til å være et spørsmål om teknikk, er klima et spørsmål om moral.

– Jeg tror på teknikken og på menneskenes muligheter. Men vi må begynne nå og vi må skaffe oss verktøy. Da er energi et helt sentralt område, sa Persson.

Vaktbikkje

Ifølge den tidligere statsministeren har informasjonsteknologien vært det viktigste redskapet til nå for å hindre brudd på menneskerettigheter.

– IT har gjort det mulig og billig for oss å se hva som foregår i hele verden. Det er ekstremt demokratisk og betydningsfullt, sa Persson.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.