DATATELE

Google vil gå trådløst

UTVIDER: Google får stadig flere funksjoner.
UTVIDER: Google får stadig flere funksjoner. Bilde: BERTRAND BECHARD/Colourbox.com
Stein Jarle Olsen
23. juli 2007 - 11:28

Det amerikanske Federal Communications Commision skal auksjonere vekk en ny frekvens for trådløs kommunikasjon i USA.

4,6 milliarder dollar

Auksjonen er kjent som "700 MHz-auksjonen," og frekvensene som skal under hammeren er de som tidligere har blitt brukt til analoge TV-overføringer.

Google skriver i et brev til FCC at de skal være villige til å by minst 4,6 milliarder dollar, over 26 milliarder norske kroner, for en del av frekvensen.

Nettverksnøytralitet

Reglene for auksjonen er enda ikke helt fastsatt, men FCC har snakket litt om hvilke krav de kommer til å stille til auksjonsvinneren.

Blant annet skal det dreie seg rundt at operatøren må tillate såkalt "open access", en slags nettverksnøytralitet som tillater brukerne å bruke hvilken enhet de vil for å koble seg opp nettet.

Åpen tilgang

Google mener, sammen med mange av internettoperatørene i USA, at konkurransen på det amerikanske markedet er altfor dårlig, og at FCC i tillegg må kreve av at budvinneren åpner for engros-salg (wholesale) av båndbredde til andre operatører, på lik linje med hva for eksempel Telenor har gjort i Norge.

I tillegg etterspør Google at FCC krever full tilgang for alle applikasjoner og tjenester på nettverket, for på den måten å sikre forbrukerne større innovasjon og bedre valgmuligheter.

– I korte trekk: Når amerikanske forbrukere kan benytte hvilke håndsett og software de ønsker, over åpne og konkurransedyktige nettverk, vinner de, skriver administrerende direktør i Google, Eric Schmidt.God dekningsgrad

Ifølge amerikanske kilder vil Google kjøpe frekvensen for å ha bedre kontroll over prispolitikken på trådløse Internett-tjenester.

700 MHz-frekvensen har veldig god dekningsgrad i USA, og vil derfor kunne gi selv de mest grisgrendte strøk Internett-tilgang på mobilen, noe som igjen kan bidra til å revolusjonere hverdagen for Internett-hungrige amerikanere.

Auksjonen skal foregå i løpet av neste år, og amerikanske myndigheter håper å få inn nesten 60 milliarder kroner på frekvenssalget.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.