MOBIL

Google til frontalangrep mot Apple og Microsoft

Google hevder Microsoft og Apple har inngått en uhellig pakt for å kvele Android.

Marius ValleMarius ValleJournalist
4. aug. 2011 - 10:04

Googles senior vice president og chief legal officer, David Drummond, går til angrep på Apple og Microsoft på Googles offisielle blogg. Han mener at Androids suksess har ført til at Microsoft, Apple, Oracle og andre selskaper har startet en velorganisert ondsinnet kampanje mot Google.

Spesielt hevder han at Microsoft og Apple har gått til sengs for å stikke kjepper i hjulene til Android.

- Vil hindre Google å få patenter

Drummond hevder at selskapene har gått sammen om å kjøpe patentene til Novell og Nortel utelukkende for å sikre seg at Google ikke får tak i dem. Patentene brukes i Android, og målet til konkurrentene var å skaffe seg inntekter fra Android, hevder han.

Android bryter med noen av disse pantentene, slik at produsentene av telefoner må betale for å benytte seg av patentene. Analytikeren Horace Dediu har hevdet at Microsoft trolig tjener mer på disse lisensene på Android enn de gjør på sitt eget mobiloperativsystem Windows Phone 7.

Android tilbys gratis til produsentene, mens Windows Phone 7 lisensieres ut.

- Kun for å gjøre Android dyrere

Men produsentene av Android-telefoner må betale 15 dollar i patentlisenser for hver telefon de selger. Dette hevder Drummond gjøres fordi selskapene vil gjøre det dyrere for mobilprodusentene å lage Android-telefoner enn Windows Phone 7-telefoner. Dette vil også gjøre det dyrere å kjøpe Android-telefoner, hevder han.

Han mener selskapenes søksmål mot Samsung, HTC, Motorola og Barnes & Noble er en del av en bevisst strategi for å tvinge Android i kne. Denne strategien kaller han konkurransefiendtlig fordi en smarttelefon kan omfattes av så mange som 250 000 patenter og mange av disse er ifølge Drummond høyst tvilsomme.

Han mener altså at Microsoft og Apple har kjøpt opp patentene kun for å hindre Android i å være konkurransedyktig mot iOS og Windows Phone. Amerikanske Department of Justice ser ifølge Drummond på om Apple og Microsoft har kjøpt patentene for å hindre konkurranse.

Google vurderer også å styrke sin patentportefølje, og er ifølge Drummond fokusert på å sikre at Android-telefoner ikke blir dyrere.

Microsoft reagerer

Reaksjonene på det knallharde utspillet har ikke latt vente på seg.

Umiddelbart etter bloggposten twitret Microsofts Brad Smith følgende: "Google sier vi kjøpte Novell-patenter for å holde dem fra Google. Virkelig? Vi spurte dem om å by samme med oss. De sa nei."

Senere twitret Microsofts Frank Shaw et bilde av en e-post fra Googles Kent Walker hvor han svarer på det som angivelig er tilbudet om å delta i oppkjøpet. Her skriver han at de ikke ønsker å by på aksjeporteføljen. 

Vi tipper ordkrigen ikke er ferdig med dette.

Kilder: googleblog.blogspot.com, Twitter (1), Twitter (2), Engadget.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.