IKT

Google presser personvernet

Odd Richard Valmot, Espen Leirset
29. mai 2006 - 09:07

Søkeeksperten mener det er all grunn til å være skeptisk til at så mye informasjon samlet på ett sted.

Googles utviklingssjef i Norge sier han skjønner problemstillingen.

Ikke som Fast-mann

Johansen påpeker at han i denne saken uttaler seg som «professor og ansvarlig samfunnsborger», og ikke som sjefsforsker i Fast.

Uansett vil hans oppgjør med Google i Teknisk Ukeblad vekke oppsikt.

Egennytte

Han påpeker at alle de store aktørene på internett med Google i spissen har stor egeninteresse av å knytte brukeren så tett som mulig til seg.

De katalogiserer med stor sannsynlighet mye som har med den enkeltes navn å gjøre og de relasjoner individer har til selskaper og personer.

- I tillegg tilbys også omfattende gratistjenester som e-post og datalagring som påvirker folks privatliv, mener professor Dag Johansen ved Universitetet i Tromsø.

Bare gjør godt

Selv om Google har «Do no evil» som slagord, og mener det, er det all grunn til å være skeptisk, understreker han.

- Ingen vet hva som kommer til å skje med denne informasjonen i fremtiden under helt andre politiske forhold. Bare se på hvordan Google har tilpasset søketjenesten så den tilfredsstiller kinesiske politikere, sier han og legger til:

- Det er lett å tenke seg scenarier hvor den informasjonen de sitter på kan utnyttes i fremtiden og da ringer 1984-bjellene i hodet mitt, sier Dag Johansen. Han er en av verdens fremste forskere på søk i enorme datamengder.



– Mulig å misbruke

Utviklingssjef Knut Magne Risvik ved Googles Trondheimsavdeling bekrefter at Googles enorme data kan misbrukes dersom de kommer på feil hender.

– Vi har veldig strikte retningslinjer for personvern som definerer hva dataene kan brukes til, og dette forholder vi oss til, sier Risvik til TU.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Til krig

Risvik megir at Johansens argument er greit nok:

- Hvis det blir krig og fiendtlige styrker tar over dataene, så kan de misbruke dem. Men dette er situasjoner man overhodet ikke kan ta høyde for. Skal man ta hensyn til en slik eventualitet, er det veldig lite man kan drive med uansett om man heter Google, Microsoft, Yahoo eller Fast, mener Risvik.

Han påpeker at Google har strenge sikkerhetstiltak for å unngå at utenforstående får tilgang til selskapets data.

kina-knefall

Yahoo er anklaget for å ha skaffe til veie data til kommunistregimet i Kina slik at de kan forfølge politiske opposisjonelle.

Google har tilpasset sine søkemotor google.cn med begrensede søk på enkelte ord, som gjør det vanskeligere for brukerne å søke på demokrati og massakren på Den Himmelske Freds Plass.

– For vår del har dette ingenting med personvern å gjøre. Vi tilbyr rett og slett en tjeneste med begrensede muligheter. Alternativet er at befolkningen i Kina ikke har tilgang til Google, påpeker Risvik.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.