IT

Google med Wikipedia-klone

Stein Jarle Olsen
25. juli 2008 - 09:40

Knol er Googles utfordrer til Wikipedia, og har lenge vært lukket kun for noen få, utvalgte brukere.

Onsdag åpnet den for alle.

Eierskap

- På lang sikt håper vi at nettleksikon som Wikipedia kommer til å bruke Knol-artikler som referanser. Hvis Knol opplever suksess, vil det hjelpe Wikipedia, sier produktsjef Cedric Dupont i Knol til CNET.

Den største forskjellen mellom Knol (som er kort for "knowledge" - altså kunnskap) og Wikipedia er at Knol-forfatterne får fullt eierskap til og anerkjennelse for sine bidrag.

Les også: Verdens informatør: - Jeg er enten verdens dummeste eller smarteste

Bedre nøyaktighet

De kan velge å la andre redigere artiklene sine, som på Wikipedia, de kan stenge dem helt, eller de kan velge den vanlige modusen, som er såkalt "moderated collaboration".

Da kan artikkelforfatteren se over foreslåtte endringer og velge ut de han vil ha med.

- Vi tror moderated collaboration-modusen vil løse en stor del av nøyaktighetsproblemene som har forfulgt Wikipedia. Det kommer uten tvil til å være flere knol-er om samme tema, sier Dupont.

Brukerne kan enkelt sende inn kommentarer, rangere og skrive anmeldelser av en knol.

Kan tjene penger

Artikkelforfatteren kan også velge å tillate reklame fra Google Ads, og på den måten tjene penger på artikkelen sin om den skulle få mange lesere.

En rask titt på knol.google.com avslører at det allerede ligger en stort antall artikler publisert, blant annet en relativt inngående artikkel om migrene, en artikkel som forteller deg hvordan du lager amerikanske pannekaker og en fan-skrevet artikkel om videospillet Devil may Cry 4.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.