IT

Google Maps lagrer hvert lille skritt du tar

Slik skrur du det av.

Artikkelforfatteren en lørdag i juli.
Artikkelforfatteren en lørdag i juli. Bilde: Skjermdump
19. aug. 2014 - 09:46

Har du Google Maps på mobilen? Da er sannsynligheten stor for at hver meter du forflytter deg blir sporet og lagret.

Om du er av dem som lar deg loggføre finner du ut av ved å følge denne lenken. Google gir fritt innsyn i egen historikk.

Det finnes tilogmed en posisjonslogg som kan spille av bevegelsene i rekkefølge. Men alle er ikke nødvendigvis klar over at de blir loggført i utgangspunktet.

Hver fjelltur, båttur og bytur der du har smartelefonen som din følgesvenn blir lagret om du har dette aktivert. Det kan være interessant å se tilbake på, men for noen kan det også være en uting.

Les også: – Dette er som «Google Glass for bilen»

Alt blir lagret

Noen har kanskje merket hvordan Google Nå magisk forteller hvor lang tid en kan beregne å bruke på vei til jobben, kort tid før du er på vei dit.

Det viser seg at IT-giganten Google har svært godt datagrunnlag for å gjette når du skal på jobb, hvilket transportmiddel du vil bruke og hvor lang tid det vil ta deg.

Undertegnede var uvitende om hvor mye data Google lagret om hans bevegelser. De eldste posisjonsdataene var fra juni 2013 og fram til dags dato.

Selv om programvaren følger godt med på bevegelsene, vises det innimellom urealistisk store sprang og avvik som gjør at det ikke er en hundre prosent pålitelig logg.

Les også: Google sliter med å rekruttere nordmenn

Hvordan slette

Er du misfornøyd med at bevegelsene dine ligger lagret uten ditt samtykke, kan du trykke på "Slett logg fra denne dagen" som står under kalenderen på din egen posisjonslogg.

Du kan også velge lengre perioder eller enkeltdager og klikke på "Slett loggen for denne perioden" om du ikke trenger å slette alt.

Les også: Dette er verdens 10 mest populære programmeringsspråk

Hvordan unngå mer sporing

Android: Innstillinger > Plasseringer > Google Posisjonsrapportering. Derfra trykker du på Posisjonslogg og skrur den av.

iPhone: Innstillinger > Personvern > Stedstjenester. Derfra kan du skru av stedstjenester for Google Maps eller skru dem av i sin helhet hvis du ikke vil at appene skal vite noe om hvor du er.

Les også:

De leverer tak basert på mål fra Google Earth

Google utlover 1 million dollar for en svært liten omformer

Kjetil (26) er eneste nordmann på Googles New York-kontor  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.