MOBIL

Google lanserer Android 4.2

Oppdatert Android, ny Nexus-telefon og nytt Nexus-nettbrett vist frem.

Marius ValleMarius ValleJournalist
29. okt. 2012 - 21:42

Selv om kveldens Android-event i New York ble avlyst som følge av orkanen Sandy, har Google lansert både telefon, nettbrett og ny versjon av Android.

Android 4.2 Jelly Bean

Den nye Android-versjonen kalles fortsatt Jelly Bean, selv om den er har fått versjonsnummer 4.2. Endringene ser, som ventet, ikke ut til å være monumentale. Men det er flere interessante nyheter her.

Photo Sphere camera

I Android 4.2 kommer en panoramafunksjon som lar deg ta omfattende 360 graders panoramabilder. Funksjonen kan minne om Microsofts Photosynth-funksjon, som setter sammen bilder til ett stort panorama.

Panoramaene kan du se rett på telefonen, eller dele med andre via Google+. Noen slike panoramabilder er allerede tilgjengelig, og du kan se dem i Google Maps.

Nytt tastatur

Tastaturet har fått en såkalt "Gesture Typing"-funskjon. Om du noen gang har brukt Android-tastatur som Swype eller SlideIT, kommer du til å kjenne igjen dette. Tanken er at du skal tegne en linje mellom bokstavene du vil skrive inn, så forstår tastaturet hvilket ord du forsøker å skrive.

Tastaturet legger automatisk til mellomrom etterhvert som du skriver. Videre har tastaturet prediktiv gjenkjenning, slik at det vil forsøke å gjette seg frem til hva det neste orde du skal skrive er. Dersom du ofte skriver "Jeg er på vei", vil tastaturet automatisk forslå "er" etter at du har skrevet "jeg", og så videre.

Talegjenkjennigen skal også ha blitt forbedret.

Flere brukere

Dersom du har et Android-nettbrett er det nå mulig å sette opp flere brukerkontoer. Nyttig når flere i familien bruker samme nettbrett. 

Hver bruker har sin egen startskjerm, egne apper og i det hele tatt sin egen brukeropplevelse. Funksjonen er ikke tilgjengelig på telefoner.

Trådløs skjerm

Android 4.2 støtter trådløse skjermer med Miracast. Kort fortalt er dette "trådløs HDMI", som kobler TV og mobil eller brett sammen via Wi-Fi Direct-basert teknologi.

LES MER: Miracast gir deg "trådløs HDMI"

Annet

"Daydream" er en funksjon som lar deg vise informasjon på låseskjermen, eller når enheten er koblet til en dokk. Dette kan være album, nyheter og annet.

Varslene har også blitt oppdatert. Du kan håndtere varsler rett i varselmenyen uten å åpne selve varselet. Dersom du har et kalendervarsel kan du for eksempel slumre en påminnelse om dette i varselmenyen.

Google Now er oppdatert. Funksjonen som ble introdusert med Android 4.1 har fått nye kort, som gir deg informasjon basert på hva du har i kalenderen, eller hvor du er.

Resten av funksjonene er stort sett de samme som ble introdusert med Android 4.1 Jelly Bean.

LES MER: Alt du trenger å vite om Android 4.1

Les mer om Android 4.2 hos Google.

Nye Nexus-enheter

Som vanlig når Google introduserer ny Android-utgave lanserer de samtidig nyheter på Nexus-fronten. Nexus er navnet på serien produkter Google selv selger. Disse er produsert av Googles partnere, og denne gangen er det LG og Samsung som står for maskinvaren.

LES OGSÅ: Test av Samsung Galaxy Nexus

Nexus 4

Nexus 4 er laget av LG, og har lenge vært Googles dårligst bevarte hemmelighet. Den har nemlig blitt lekket en haug med ganger, blitt testet, og sågar lagt ut for salg av en britisk mobilforhandler. Det er altså ingen store overraskelser som presenteres. 

Nexus 4 kjører Android 4.2, og har en 4,7 tommers skjerm med 1280 x 768 pikslers oppløsning. Skjermen er dekket av forsterket glass av typen Gorilla Glass 2.

Under panseret sitter en Snapdragon S4 Pro. Denne systembrikken har en firekjerneprosessor på 1,4 GHz, en kraftig grafikkprosessor og 2 GB arbeidsminne. 

Telefonen vil komme i varianter med 8 og 16 GB lagringsminne, men det er ikke støtte for minnekort.

Kameraet tar bilder i åtte megapikslers oppløsning. Det er også et frontkamera for videosamtaler. Telefonen har støtte for 3G, men ikke 4G/LTE. 

Nexus 4 kommer i salg 13. november i en rekke land, og skal koste 299 dollar (ca 1700 kroner) for 8 GB-utgaven, og 349 dollar (ca 2000 kroner) for 16 GB-utgaven. Det er sannelig ikke mye penger for en såpass kraftig spesifisert telefon, men hva den vil koste i Norge og når den kommer i salg gjenstår å se.

Du kan lese mer om Nexus 4 hos Google.

Nexus 10

Med Nexus 10 peker Google nese til Apple. For der iPad lenge har fått regjere som nettbrettet med høyest skjermoppløsning er Samsung-produserte Nexus 10 intet mindre enn en rekordsetter. Dette nettbrettet har nemlig den høyeste skjermoppløsningen på markedet.

Skjermen måler 10,1 tommer (faktisk 10,055 tommer), og har en oppløsning på 2560 x 1600 piksler. Til sammenligning har 3. og 4. generasjon iPad en skjerm på 9,7 tommer med oppløsningen 2048 x 1536 piksler. Dette betyr enkelt sagt at du får enda skarpere skjermbilde på Nexus 10 enn på iPad.

Skjermen er dekket med forsterket glass av typen Gorilla Glass 2.

Brettet måler 26,3 x 17,7 x 0,89 cm, og veier 603 gram. Til sammenligning er iPad 24,1 x 18,5 x 0,94 cm, og veier 652 gram. Nexus 10 er altså noe bredere enn iPad, men både lavere, tynnere og lettere.

Kraftig tokjerneprosessor

Under panseret finner du en kraftig Samsung Exynos-systembrikke med tokjerneprosessor på 1,7 GHz. Dette er en såkalt Cortex-A15-prosessor. Det vil si at Nexus 10 har den aller nyeste generasjonen ARM-prosessor. Systembrikken inkluderer også en kraftig grafikkprosessor, noe som er nødvendig med en så høyoppløst skjerm som Nexus 10 har.

LES MER: Slik er Samsungs nye Exynos-versting

Brettet har 2 GB arbeidsminne, og leveres i varianter med 16 og 32 GB lagringsminne. Du kan lade og overføre filer med en helt vanlig Micro-USB-kabel. Ingen sær tilkoblingsplugg er nødvnedig her, med andre ord. Om du vil bruke brettet med en dokkingstasjon er det likevel en egen tilkobling for dette i bunnen.

Ellers får du det som trengs av teknologi her, som Wi-fi, GPS, NFC og HDMI-tilkobling. Og mens vi snakker om NFC: Brettet har NFC-antenne både foran og bak.

LES OGSÅ:

Alt du trenger å vite om NFC

Slik tar du i bruk NFC

Nexus 10 har dog ikke plass til SIM-kort, så du vil ikke kunne koble den til mobilnettet og surfe på farten. Med mindre du kobler brettet til mobiltelefonen din, selvsagt.

For å holde liv i brettet har Samsung satt inn et batteri med en kapasitet på hele 9000 mAh. Dette skal gi Nexus 10 en hviletid på inntil 20 døgn, 90 timer musikkavspilling, ni timer videoavspilling, eller sju timer surfing.

Nexus 10 kjører åpenbart Android 4.2, slik at alle i familien kan opprette sin egen bruker. 

Som Nexus 4 kommer Nexus 10 i salg 13. november, og prisene er slett ikke verst her heller. Google vil ha 399 dollar (ca 2300 kroner) for 16 GB-utgaven, og 499 dollar (ca 2900 kroner) for 32 GB-utgaven.

Du finner mer informasjon om Nexus 10 hos Google.

LES OGSÅ:

Microsoft lanserte Windows Phone 8

Lyntest av Windows-nettbrettet Samsung Ativ Tab

Jelly Bean ute til Samsung Galaxy S III 

Her er Windows 8 RT-nettbrettene 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.