MOBIL

Google lanserer Android 4.1 og Nexus-brett

Android 4.1 og Google Nexus 7 er ute av sekken. Lanserer også media-ballen Nexus Q.

Marius ValleMarius ValleJournalist
27. juni 2012 - 19:29

Googles utviklerkonferanse Google IO går av stabelen i San Francisco, og programvaregiganten lanserer i kveld en ny versjon av Android, nettbrett i Nexus-serien og et mediesenter. 

LES MER:

Alt du trenger å vite om Android 4.1 Jelly Bean

Dette er Nexus 7 

Slik er Google Nexus Q 

Android 4.1 Jelly Bean

Den nye versjonen av Android går under kodenavnet Jelly Bean, og er versjon 4.1 av operativsystemet. Det er åtte måneder siden forrige gang de lanserte versjon 4.0, Ice Cream Sandwich. En rekke produsenter har enda ikke oppdatert sine eksisterende telefoner og nettbrett til siste versjon.

Jelly Bean blir ikke en stor oppdatering, slik Ice Cream Sandwich var. Den nye utgaven bygger videre på den forrige. Men denne gangen har Google fokusert mer på ytelse gjennom et prosjekt de kaller "Project Butter".

Som navnet antyder har dette handlet om å få operativsystemets menyer til å animeres glattere og finere. Menyanimasjonene skal vises med så mye som 60 bilder per sekund, altså med en langt høyere oppdateringsfrekvens enn øyet kan se. Resultatet skal være svært jevne animasjoner.

Videre har de jobbet med skjermberøringer, ved at de har søkt å fjerne alle tregheter du kan oppleve når du trykker på noe på skjermen. Nå skal Android "forstå" hvor du kommer til å trykke på skjermen.

Android får nå tastatur som gjetter hva du forsøker å skrive. Dette har mange telefoner som standard, men må altså legges til av produsenten. De kommer også med diktatfunksjon som ikke krever at du er koblet til internett. Det vil si at du kan snakke for å skrive. Foreløpig fungerer det bare på engelsk.

I Jelly Bean skal det være raskere å se på bilder du har tatt, slik at du får bedre oversikt. Du kan sveipe for å fjerne bilder, og lage klypebevegelser for å se flere bilder i samme vindu.

Nye varsler

Varslene i Android forbedres. Det blir nå mulig å se mye av innholdet i for eksempel e-post rett fra varselmenyen. Du kan utvide varsler, slik at du kan se alle nye e-poster uten å faktisk åpne e-postleseren. Det skal også være mulig å legge til hurtigsvar, slik at du kan svare på meldinger med et par trykk.

Hjemmeskjermen er også oppdatert. Fra nå av trenger du ikke å gjøre plass til nye ikoner på hjemmeskjermen. Dersom du for eksempel legger til en ny Widget vil ikoner og andre widgeter automatisk tilpasse seg. Slik det fungerer fra før av får du bare beskjed om at det ikke er plass. Det skal også bli langt enklere å fjerne widgeter og ikoner fra hjemeskjermen.

Google har gjort store endringer i søkefunksjonaliteten i Android 4.1. Måten du får presentert søkeresultater er ny, ved at de har tatt i bruk Open Graph, slik at du får mer nyttig informasjon uten å måtte lete på nettsider.

Stemmesøk er også forbedret, slik at det fungerer mer som Siri på iPhone. Du kan stille spørsmål til telefonen, som svarer deg med en naturlig stemme. Du kan be telefonen vise deg bilder av noe, eller finne informasjon om et tema. 

Google Now er den største nyheten i søkefunksjonene til Android. Tanken bak er at telefonen din skal forstå hva du ber den om å gjøre. For å få til dette brukes søkehistorikken din, kalenderen og annen informasjon, slik at telefonen for eksempel kan forstå at du trenger å kjøre en raskere rute til jobb på grunn av trafikkforhold. Om du tar bussen vil telefonen på forhånd vite dette, og fortelle deg når du må gå hjemme fra for å rekke den. Mulighetene virker å være mange, men tanken er at telefonen på forhånd skal skjønne hva du skal ved å "bli kjent" med deg.

Android 4.1 Jelly Bean kommer allerede i juli til Samsung Galaxy Nexus, Motorola Xoom og Samsungs Nexus S-telefoner. Oppdateringen skal leveres over internett.

Videre annonserer Google at de fra nå av kommer til å la maskinvareprodusenter få tilgang til nye utgaver av Android 2 til 3 måneder før de lanseres. Det vil forhåpentligvis bety at det i fremtiden vil ta kortere tid fra nye versjoner lanseres til de blir tilgjengelig.

Les mer om nyhetene i Android 4.1

Google Nexus 7

Google og Asus lanserer et nytt nettbrett kalt Nexus 7. Dette kjører Android 4.1, og har som navnet antyder en sjutommers skjerm. Oppløsningen er 1280 x 800 piksler. 

Under panseret sitter en Nvidia Tegra 3-brikke. Det betyr at Nexus 7 har firekjerneprosessor og 12-kjerners grafikkprosessor.

Det er ingen kamera på baksiden, men du finner et for videosamtaler på fremsiden. Brettet har ikke 3G-støtte, men kun Wi-fi-tilkobling. Det har ellers Bluetooth og NFC. 

Det skal klare 9 timers videoavspilling, og har en hviletid på 300 timer. Det veier 340 gram.

Google presenterer brettet som det perfekte brettet til å lese bøker og magasiner, se film og høre musikk.

Nexus 7 blir det første produktet som leveres med nettlseren Chrome som standard.

Det kan bestilles allerede i dag, og prisen i USA blir 199 dollar. Det skal leveres i midten av juli.

LES MER: Dette er Asus Nexus 7Galaxy Nexus, Nexus 7 og Nexus Q.

Nexus Q

Google lanserer også Nexus Q. Dette er en liten Android-drevet datamaskin formet som en ball. Innmaten er den samme som i Galaxy Nexus-telefonen, og det er en forsterker innebygget.

Den kobles til TV og stereoanlegg, og henter innhold fra internet. Tanken er at du skal bruke mobilen eller nettbrettet ditt til å styre Nexus Q.

Spiller du musikk kan du se visualisering av lyden på TV-en din. Dersom du har flere Nexus Q i huset kan du få dem til å spille det samme i flere rom. Videre skal flere brukere kunne få tilgang til spillelister, slik at flere kan legge til musikk.

Prisen skal være 299 dollar, og enheten skal komme i salg i juli.

LES MER: Slik er Nexus Q

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.