OLJE OG GASS

Goliat-utsettelse kan gi staten milliardtap

Dersom Goliat-prosjektet blir utsatt vil det kunne koste den norske stat mellom 2-3 milliarder kroner.

GOLIAT: Esvagt har en ti-råskontrakt med Eni på Goliat. De bruker et Ulstein SX123-skip som beredskapsfartøy med plass til 370 personer i tileffelle ulykke.
GOLIAT: Esvagt har en ti-råskontrakt med Eni på Goliat. De bruker et Ulstein SX123-skip som beredskapsfartøy med plass til 370 personer i tileffelle ulykke. Bilde: Eni Norge
4. mai 2012 - 10:55

Teknisk Ukeblad skrev i går at operatør for Goliat-feltet, Eni, har store problemer med å ferdigstille den flytende lagrings- og produksjonsenheten som skal brukes på Goliat-feltet.

Det er blant annet store utfordringer knyttet til det sør-koreanske verftet, Hyundai, hvor FPSO-en bygges.

Understreker alvoret

For å understreke alvoret reiser Olje- og energidepartementet (OED) til Sør-Korea neste uke for å ha et møte med Eni om situasjonen ved verftet.

Planlagt ferdigstillelse ved verftet er mai 2013 og produksjonsstart ved Goliat-feltet er i fjerde kvartal samme år.

Dersom ikke FPSO-en blir ferdigstilt i tide, vil ikke Eni rekke installasjonen av innretningen innen sesongen er omme. Da vil en eventuell forsinkelse kunne bli veldig stor.

Kan koste milliarder

Leder for analysefirmaet Rystad Energy, Jarand Rystad, sier til Teknisk Ukeblad at en slik forsinkelse vil kunne koste det norske samfunnet mellom to til tre milliarder kroner.

– Vi kan forvente at Goliat vil betale 50 milliarder kroner i skatt over tid, og nåverdien av denne skatten er mellom 25 og 40 milliarder kroner i dag alt etter hvilken diskonteringsrate man bruker.  Staten vil ofte ha en lavere rate enn selskapene, og dermed får man en høyere verdi. Verditapet for staten av ett års forsinkelse vil da være 2-3 milliarder kroner i tapt tidsverdi av skatteinngangen per år utsettelse. I tillegg kommer økte kostnader som også reduserer skatteinngangen, skriver Rystad i en epost.

Stort press i markedet

Han understreker at den norske leverandørindustrien vil kunne få flere oppdrag i lys av dette, noe som gir en samfunnsmessig verdi.

Rystad har tidligere påpekt at det hete markedet innen petroleumsvirksomheten vil kunne skape en leverandør- og ingeniørkrise.

Et hint av Yme

Analysefirmaet laget en rapport på vegne av det tyske selskapet Wintershall i fjor.

Der hevder Rystad Energy at dersom Norge skal opprettholde produksjonen på norsk sokkel må det gjennomføres 100 mindre utbyggingsprosjekter de neste ti årene. Dermed vil servicemarkedet øke til 300 milliarder kroner årlig.

Rystad har tidligere sagt til Teknisk Ukeblad at de forventer et stramt leverandørmarked i 2012 og 2013. Slike tilstander kan også medføre at kvaliteten går ned.

Også Yme-prosjektet i den sørlige delen av Nordsjøen har lidd store tap på grunn av flere års utsatt produksjon, og store tekniske problemer på plattformen.

Les mer: Yme kan bli skrotet

Dette har gått galt på Yme

Yme-prosjektet raser i verdi

Veritas-godkjent utstyr virker ikke

To operahus ut av vinduet på Yme 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.