OLJE OG GASS

Golfkysten krever at oljeboring gjenopptas

Befolkningen langs kysten av Mexicogolfen er fortvilet over borestansen på dypt vann som fører til at mange er arbeidsløse.
Befolkningen langs kysten av Mexicogolfen er fortvilet over borestansen på dypt vann som fører til at mange er arbeidsløse. Bilde: Reuters/Scanpix
28. juli 2010 - 08:51

De hevder at moratoriet på boring som ble innført etter BP-ulykken, kveler små bedrifter, fører til økt arbeidsløshet og rammer folks levekår.

– Beslutningen om å stanse oljeleting ser ut til å ha vært tatt på grunnlag av dårlig informasjon og på en uforsvarlig måte. Den må omgjøres nå, sa den demokratiske senatoren Mary Landrieu i komiteen for småbedrifter tirsdag.

Kritisk studie

En studie som er utarbeidet av finansprofessor Joseph Mason ved Louisiana State University viser at moratoriet kan koste 8.000 arbeidsplasser i Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana og Texas.

I tillegg vil lønnstakere gå glipp av 500 milliarder dollar i lønn, 2,1 milliarder dollar i økonomisk virksomhet vil gå tapt, og myndighetene vil miste 100 milliarder i skatteinntekter.

Videre vil minst 12.000 jobber gå tapt over hele USA, og med dem 200 millioner dollar i skatteinntekter for føderale myndigheter, alt ifølge Masons studie.

Obama innførte det seks måneder lange moratoriet for å gi etterforskerne tid til å finne årsaken til ulykken med Deepwater Horizon og for å sikre at oljearbeiderne er trygge og at miljøet ikke blir skadelidende av fortsatt leting.

Hundrevis av kilometer kystlinje er forurenset av oljesølet, og både dyreliv og næringer som fiske og turisme er hardt rammet av utblåsingen.

– Alle støtter boring

Men mange lokalpolitikere, som John Young i Jefferson Parish i Louisiana, et område som er hardt rammet av oljesøl, kaller moratoriet et dødelig slag for regionen der olje har vært en viktig næringsvei i mange tiår.

– Alle som bor her, selv de som har mistet jobben eller ikke lenger kan fiske på grunn av utslippet, støtter oljeboringen, sa han i en høring i Kongressen.

Oljearbeideren Troy Lillie fra Louisiana ba Obama innrømme at borestansen var en feil.

– Moratoriet ødelegger titusener av liv, sa han.

Ifølge andre vitner har moratoriet ført til at mange oljearbeidere har måttet reise fra sine familier for å finne jobber andre steder eller er blitt arbeidsløse

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.