NETTARKIV

Godt fornøyd med jagerflyvalget

Det meste produseres med automater hos Kitron, men kvalitetskontroll krever også menneskelig inngripen.
Det meste produseres med automater hos Kitron, men kvalitetskontroll krever også menneskelig inngripen.Bilde: Finn Halvorsen

Dag Songedal er fersk i direktørstolen i Kitron AS. Han kommer fra livbåtprodusenten Norsafe AS.

Men han er sikker på at han ikke trenger livbåt i Kitron med det første. Skuta seiler flott.Merker finanskrisen lite

Songedal sier at han venter større vekst for elektronikk leieproduksjon (EMS = Electronic Manufacturing Services) enn for elektronikk generelt.

Det kommer blant annet av at man fortsatt ser en økende tendens til at produksjonen settes ut til eksterne produsenter.

– Så langt ser ordreinngangen for neste år bra ut, i alle fall frem til sommerferien, sier Songedal. Tradisjonelt har januar vært en vanskelig måned.

– Det ser det ikke ut til å bli i år, verken blant våre ca 650 ansatte i Arendal eller ved den langt mindre enheten i Horten på 15 ansatte, som produserer på oppdrag for GE Medical, sier Songedal.

Utviklingsavdelingen på Økern i Oslo hører også inn under Kitron AS.

Produksjonen i Arendal går først og fremst for norske kunder, men også noen svenske med internasjonale forbindelser. Så produktene går til hele verden.

– Generelt har vi ikke merket mye til finanskrisen. Likevel er vi selvsagt forberedt på at det kan komme en viss nedgang.Et ben i begge leire

Kitron var godt posisjonert for oppdrag i begge leire i forbindelse med Norges innkjøp av nye jagerfly. Kitron har i en årrekke hatt oppdrag for Saab.

– Men valget av amerikanske fly faller likevel heldigere ut for oss. Vi har lenge hatt oppdrag for Lockheed Martin og produserer allerede en modul til det nye flyet, sier Songedal.

– Oppgaven blir nå å jobbe hardt videre for å opprettholde den posisjonen vi har og dessuten komme inn på nye områder. Gjennom gjenkjøpsavtaler vil enkelte oppdrag være forbeholdt norske leverandører. Der vil vi selvsagt forsøke å komme inn. Men også på andre områder hvor vi må konkurrere med bedrifter i andre partnerland.Delegasjon

Kitron har nylig hatt besøk av en delegasjon for Forsvarsdepartementet, som er i ferd med å skaffe seg en oversikt over hva norsk industri kan bidra med i gjenkjøpsavtalene.

– Det er ikke mulig å gi noe tall for hvor viktig jagerflykjøpet vil bli for oss. Det som er sikkert er at de nye flyene inneholder mye avansert styreelektronikk. Det vi produserer i dag for Lockheed Martin ligger på 10 – 15 millioner kroner i året. De mulighetene som nå åpner seg er langt større. Det kan dreie seg om flere hundre millioner dollar. Men da snakker vi om over hele flyets livssyklus, med andre ord 20 – 25 år, sier Songedal.

– Dessuten må kontraktene først inngås, sier han.

På stedet hvil

Også de andre aktørene i det norske leieproduksjonsmarkedet for elektronikk merker finanskrisens kalde pust uten at den har fått dramatiske følger.

Flextronics AS på Billingstad er eneste produsent i hovedstadsområdet. For tre år siden hadde de en omsetning på 210 millioner kroner. Denne har hatt en beskjeden vekst til 260 millioner i år.

Den gang produserte de blant annet satellittelefoner for Nera. I mellomtiden er denne delen av Nera overtatt av Thrane & Thrane i Danmark.

Den gangen hadde de nettopp startet produksjonen av hørselsvernet Quietpro for Nacre AS. Dette er fortsatt i produksjon på Billingstad.

Resten av aktørene som teller bedrifter som Norautron i Horten, Asti i Selbu og Hapro på Jaren, for å nevne noen, regner alle med omsetning for neste år omtrent som for inneværende år.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.