KRAFT

Godkjente fritaksordning for NOx-avgift

GODKJENTE STØTTE: Eftas overvåkingsorgan Esa har godkjent fritaksordningen for NOx-avgift, selv om den innebærer statsstøtte.
GODKJENTE STØTTE: Eftas overvåkingsorgan Esa har godkjent fritaksordningen for NOx-avgift, selv om den innebærer statsstøtte. Bilde: Colourbox
Øyvind LieØyvind Lie
19. mai 2011 - 12:52

Norske myndigheter innførte en NOx-avgift fra 1. januar 2007 for å sørge for at Norge reduserte sine nasjonale utslipp i tråd med de internasjonale forpliktelsene landet hadde påtatt seg.

Unntaksordningen ble introdusert for å oppnå en mer effektiv reduksjon av NOx-utslippene.

Les også: Kvitter seg med NOx og partikler

Miljøavtale

I tråd med ordningen har 15 næringslivsorganisasjoner inngått en miljøavtale med den norske staten. Avtalen gjør det mulig for enkeltselskaper å oppnå fullt fritak fra avgiften, og isteden innbetale et bidrag til et privatdrevet fond.

NOx-fondet fordeler sine midler mellom de deltakende enkeltselskapene for å sikre at man oppnår en kollektiv reduksjon på 16.000 tonn i perioden 2011-2017.

Les også:

Statsstøtte

Esa anser at unntaksordningen innebærer statsstøtte, men at ordningen er i tråd med EØS-avtalen med basis i Esas retningslinjer for miljøstøtte, skriver organet i en pressemelding.

NOx-ordningen vil gjelde for perioden 2011-2017 og ble notifisert til Esa 21. mars i år. En lignende ordning for perioden 2008-2010 er tidligere godkjent av Esa.

Les også: Klarer ikke NOx -mål

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.