OLJE OG GASS

Gode nyheter for DNO

Et av DNOs oljefelt i nord-Irak. Irak olje.
Et av DNOs oljefelt i nord-Irak. Irak olje. Bilde: DNO
18. jan. 2010 - 15:06

Aksjene til DNO International gikk kraftig opp på Oslo Børs mandag etter at det ble kjent at de regionale kurdiske selvstyremyndighetene valgte å offentliggjøre kontrakten med oljeselskapet.

Aksjekursen steg med over 20 prosent og var helt oppe i 6,49 kroner per aksje, før den så flatet ut mandag formmiddag og ved 11-tiden lå på 6,11, en økning på 14,63 prosent.

Vil ha dialog

Ifølge en pressemelding publisert på selvstyremyndighetenes nettsted, ønsker de nå å komme i dialog med de sentrale myndighetene i Irak om fordeling av oljeinntektene fra Tawke-feltet. Offentliggjøringen av kontraktene regnes som et ledd i dette.

Fram til nå har de irakiske myndighetene nektet å godkjenne oljeeksportene fra feltene i de kurdiske områdene, noe som har ført til at DNO har bokført inntekter i sine regnskap som de ikke har hatt tilgang til, ettersom pengene ikke vil bli overført til DNO før oljeeksporten er godkjent.

Tawke-feltet har også vært en juridisk hodepine for DNO, som i fjor fikk påpakning av Oslo Børs for å ikke å ha overholdt bestemmelsene for løpende opplysningsplikt i forbindelse med en aksjehandel der det de kurdiske selvstyremyndighetenes energiminister, Ashti Hawrami, skal ha vært involvert.

Økokrim etterforsker

Økokrim meldte da at de hadde grunnlag for å sette i gang en etterforskning av oljeselskapet. Etterforskningen pågår fremdeles.

De kurdiske selvstyremyndighetene bestemte i september i fjor å utelukke DNO fra oljeoperasjoner i landet i inntil seks uker på grunn av den omstridte aksjehandelen.

DNO inngikk i 2004 en avtale om utvikling av Tawke-feltet, og startet boring av første brønn i november 2005. Et foreløpig overslag antyder at feltet kan gi rundt 100 millioner fat med olje.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.