NETTARKIV

Gode grunner til optimisme

BJØRN BORG KJØLSETH

er teknologiutsending i Düsseldorf

Bjorn.Kjolseth@ntc.no

@brd1:Det holder hardt å være evig optimist, men vi optimister styrkes lett av uttrykk som: "Det er i motbakke det går oppover". Det ene avisoppslaget slår det andre i hjel med utsagn om at nå legges bedriftene ned og flytter ut. Ikke bare ut av Norge, men også ut av Tyskland. En undersøkelse for kort tid siden viste at Tyskland lå på topp i Europa i økning av antall bedriftsnedleggelser. Norge var på en god 3. plass.

Når alle går rundt og skuler på hverandre og holder investeringsbudsjettet trykket mot brystet, er det vanskelig å tro at situasjonen snart blir bedre. Jeg må innrømme at jeg har vanskelig for å skjønne makroøkonomi. Etter min mening har vi alle behov for å kjøpe varer og tjenester - både private og bedrifter. Og utstyr blir foreldet og må moderniseres. Sparer vi lenge nok på investeringene, så er det mer igjen på neste måneds budsjett. En eller annen gang må pengene brukes. Skulle man tro.

Eksport og import på topp

Andre ganger kan det være på plass å se ting i sammenheng. Når det eneste som skrives om Tyskland er hvor ille det går, så kan vektskålen tippes litt i balanse ved å peke på at dette landet fremdeles er blant verdens ledende økonomiske supermakter og i øverste klasse både innen eksport og import.

IKT-sektoren har vært de siste årenes "Prügelknabe" - syndebukk - og har fått hovedskylden for alt ille som har skjedd siden dot.com blåste alle aksjemillionærer ned fra lønnstoppene. Det er lett å få inntrykk av at IKT ikke lenger har livets rett, mens det i stedet brer om seg med avanserte og nyutviklede løsninger på nye og gamle problem.

Norge skal hevde seg som IKT-nasjon og Eksportrådet skal bringe næringslivet ut i verden. Hvorfor skal vi da jobbe med en bransje som ikke lenger har et marked? Kan en tenke.

Har de rett pessimistene, har markedet forsvunnet? Det er på plass med noen tall som setter bransjen og det tyske markedet i perspektiv.

EITO (European Information Technology Observatory) presenterte nylig en studie av det vesteuropeiske IKT-markedet, og den tyske IKT-bransjens interesseorganisasjon - BITKOM - la frem en meningsmåling blant sine medlemsbedrifter.

Riktignok har den tyske IKT-bransjen gått litt tilbake - 1,3 prosent - i 2002 i forhold til året før, men lå allikevel på 136 milliarder euro (tilsvarende ca. 950 milliarder kroner) - en økning på 12 prosent siden 1999. Det forventes en liten økning i år. Med andre ord burde det være grunn til å tro at også norske produkter og tjenester skulle kunne klare å passe inn.

Og bransjen selv tror på oppgang. Hele 83 prosent av BITKOMs medlemsbedrifter sa i desember 2002 at markedet vil være stabilt (28,3 prosent) eller økende (54,4 prosent) i 2003.

De som husker noen år tilbake kan så vidt huske at det var nedgangstider og vi kom gjennom dem. De fleste sier at de dårlige tidene først og fremst skyldes pessimisme.

Så hva med å være litt mer optimistisk en stund?

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.