ARBEIDSLIV

Gode forhandlingskort for ingeniørene

Ole K. Helgesen
23. nov. 2005 - 08:00
Vis mer

–Det går mot lysere tider for ingeniører - både med tanke på lønn og mulighetene til å velge en spennende arbeidsplass, sier Leif Eskedal, hovedtillitsvalgt for de privatansatte medlemmene i NITO.



Eskedal sier at den store etterspørselen etter arbeidskraft antagelig vil styre lønnsutviklingen. Han mener norske ingeniørlønninger er lave, men håper bedriftenes økende behov for kompetent arbeidskraft vil få ingeniørlønningene opp på det han kaller et riktig nivå.



Høy produktivitet

–Norske ingeniører gir utrolig mye igjen for pengene på grunn av relativt lave lønninger og svært høy produktivitet, sier Eskedal. Han viser til Aker Kværner som har sagt at det er nettopp dette som gjør dem konkurransedyktige. Derfor syntes han det er rettferdig at ingeniører får sin del av kaka nå når bedriftene tjener store penger. –Vi har vist moderasjon i dårlige tider. Da er det naturlig at bedriftene gir sine ansatte uttelling nå.



–Ikke gjør forskjell

Eskedal advarer bedrifter mot å skape store forskjeller på arbeidsplassen ved å lokke til seg nye ansatte med høye lønninger, samtidig som de øvrige blir stående på samme lønnsnivå.



–Dette er dårlig personalpolitikk som vil skape misnøye og uro i bedriften. Det vil aldri svare seg å gjøre forskjell på folk på denne måten - selv om konkurransen om de gode hodene er hard. De bedriftene som driver god personalpolitikk vil bli vinnerne i kampen om de beste ingeniørene, sier Eskedal.



Uttelling for gode resultater

Han understreker at det vil være store geografiske og bransjemessige forskjeller i lønnsutviklingen, men at det må bli mer til de ansatte der det går bra.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.