For femte gang ble konferansen arrangert av foreningen som er omtrent like gammel. Det var bedrifter som produkserer og selger det fysiske sikkerhetsmateriellet ute på veiene, rekkverk, skilt, master og belysning, som tok initiativet og etablerte foreningen.
Kompetansekrav er viktig
-En av de viktigste sakene vi arbeidet med de første årene var å øke kompetansen til de som monterer dette utstyret ute på veiene, blant annet gjennom å arrangere kurs. Men samtidig arbeidet vi for at bestillerne skulle stille krav om slik kompetanse. Blant annet i tett samarbeid med Statens vegvesen. Fra og med mars 2021 kom kravet i konkurransegrunnlaget at entreprenør som monterer rekkverk på riksveier har gjennomgått kurs for rekkverksmontører. Det var et stort gjennomslag for oss. Kompetanse spiller en viktig rolle for hvordan sikkerhet håndteres. Dessuten bidrar det også til å heve statusen for de som jobber i denne bransjen.


Det sier styreleder Kjetil Nesset i Trafikksikkerhetsforeningen om den viktigste saken de har arbeidet med så langt. Til daglig er han adm.dir i produksjonsbedriften Vik Ørsta AS.
-Men generelt er vi opptatt av alle gode tiltak som skal til for nå nullvisjonen, og da særlig knyttet til den fysiske utformingen av veimiljøet.
Både politikere og bransjetopper
Denne uken samlet foreningen 150 deltagere på den årlige Trafikksikringskonferansen, og et tettpakket faglig program ga deltagerne en god faglig innsikt i både trafikksikkerhetsutfordringer, tekniske løsninger og regelverket som aktørene må forholde seg til.
-Interessen for konferansen har økt år for år, og det er jo ekstra hyggelig å se at både politikere og myndigheter har stor interesse for det arbeidet vi gjør, forteller daglig leder i foreningen, Geirr Tangstad-Holdal.
– I år hadde vi fem Stortingspolitkiere med i en paneldebatt om trafikksikkerhet og ressurser til både riks og fylkesveiene. Høyre-leder Erna Solverg var med på åpningsdagen sammen med både vegdirektør Ingrid Dahl Hovland og Nye Veier-direktør Anette Aanesland. I tillegg har to av vegvesenets divisjonsdirektører deltatt, forteller han.
I dag har Trafikksikkerhetsforeningen ca 25 medlemsbedrifter. Den siste tiden er flere av de større firmaene innen arbeidsvarsling og trafikkdirigering kommet til som medlemmer, siden de jobber akkurat i det samme arbeidsmiljøet; de mest utsatte og farligste arbeidsplassene tett på biler og tungtrafikk.