PRODUKSJON

Gnistfritt med wolfram

3. okt. 2001 - 10:35

Daglig leder Reidar Olsen i Saftety Tools Allmet på Sotra utenfor Bergen konstaterer at verktøyet er godt mottatt i oljebransjen.

– Vanlig slipeverktøy forårsaker mye støv, gnister og støy. Vi har i stedet utviklet verktøy med kuttehoder av wolfram, sier Olsen.

Statoil fattet interesse for produktet, og dannet en utviklingsgruppe sammen med Atlas Copco, Statoil ved LUP og Safety Tools Allmet.

Fasettslipt wolframoverflate

I dag foreligger en serie med ti verktøy basert på prinsippet om bruk av ekstremt hard wolfram og en mønstret overflate som klipper bort metallpartikler. Verktøyet monteres primært på pressluftutstyr, og roterer med en hastighet på 2000–3000 omdreininger i minuttet.

En vinkelsliper har en hastighet på ca 12.000 omdreininger. Da oppstår slipegnistene; glødende metallfliser slynges gjennom luften og oksygenet i luften får temperaturen til å stige helt opp til 1800 grader.

– Vi unngår dette. Uansett belastning er det umulig å oppnå høyere temperaturer enn ca 180 grader i slipefeltet, og under ordinært arbeid som retting av sveisekanter eller malingssliping kan man uten fare ta på verktøyet og materialet. For tøffe tak er verktøyet utstyrt med mulighet for luft- eller væskekjøling.

Andre fordeler er at det ikke dannes støv, minimal partikkelspredning og et støynivå som er lavt nok til at hørselsvern som regel ikke er påkrevet. Avvirkningsgraden er god, og verktøyet er lett å kontrollere.

– Verktøyet er testet på alle ståltyper, samt titan, aluminium, plast, keramikk, glassfiber og endatil tre. Vi har solgt dette til folk som jobber med trearbeider, sier Olsen.

Høy innkjøpspris

– Ulempene er prisen. Et hode koster flere tusen kroner, og selv om levetiden er lang, nøler verksteder med å investere i wolfram. Mange eiere er nok også engstelig for mulig svinn. Da hjelper det ikke at prisen på sikt er konkurransedyktig med vanlige metoder, og mye bedre om man trekker inn HMS-aspektet.

Olsen er opptatt av sikkerhet under metallbearbeiding.

– Det er svært mange skader i verkstedsindustrien. Mange uhell kunne vært unngått eller redusert med vårt utstyr.

I oljeindustrien betyr innkjøpskostnadene mindre. Der er man mer opptatt av sikkerhet og av å unngå driftsstopp under arbeidet. Statoil anbefaler Saftety Tools Allmets produkter på sine installasjoner. Aker, Kværner og ABB er noen av de andre selskapene som har tatt verktøyet i bruk.

Og nye bruksområder åpner seg:

– Bransjen går i stadig større grad over til bolting. Tidligere måtte man åpne opp boltehull som ikke passet med håndfil. Det tok tid. Med vårt verktøy går dette på sekunder.

Nye produkter

Den første wolfram-modellen ble konstruert for å runde av platekanter på begge sider samtidig. Dette må gjøres korrekt om man skal få korrekt tykkelse på malingsfilmen, og var et tidkrevende arbeid. Verktøyet fungerte bra, og inspirerte til videre utvikling.

Men alle kuttehodene er små og upraktiske ved arbeid på større flater. En slipeskive er derfor neste mål.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

– Dette tar tid. Vi må tenke oss nøye om før vi bestiller prototyper. De er ikke billige, og vi bør helst ikke bomme.

Men Safety Tools Allmet har tid til utvikling, produktene er sikret med omfattende patenter. Og så vidt jeg vet er vi alene på verdensmarkedet, avslutter en fornøyd Reidar Olsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.