BYGG

Globaliseringen ryster byggenæringen

Joachim Seehusen
24. okt. 2008 - 13:32

Tradisjonelt foregikk det meste av byggevirksomheten i Nord-Amerika og Vest-Europa. Det er nå snudd helt på hodet, ifølge Flanagan.

– Det pågår en endring fra vest mot øst. Qatar alene har prosjekter under planlegging som er fire ganger større enn hele Norges produksjon, sa Flanagan da han talte på Bygg- og miljødagen på NTNU i slutten av oktober.

Nytt

– Byggfirmaer må tenke nytt, endringene mot Asia og Midtøsten går raskere enn folk tror, sa Flanagan.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

I Dubai er nå verdens høyeste skyskraper under bygging. Et sør-koreansk og et belgisk selskap samarbeider om byggingen.

– For bare få år siden ville det vært en selvfølge at det enten var ett tysk eller famerikansk selskap. Nummer to i konkurransen var et konsortium med firmaer fra Sør-Afrika og Malaysia, selskaper som for kort tid siden var fullstendig ukjente, sa Flanagan.

Europas høyeste skyskraper er nå under oppføring i Moskva, det blir bygget av et konsortium fra Tyrkia og KinaFra pris til kunnskap

– Endringene vil gå langt raskere enn folk tror.Nå finner vi byggselskaper fra Tyrkia, India, Brasil og Israel på Fortunes 500-liste. Det var tidligere utenkelig hevdet Flanagan.

– Visjoner og lederskap blir viktigere enn før. Vi ser nå en vridning fra konkurranse om pris til en konkurranse om kompetanse og mennesker. Norge synes trygt, men verden er inne i en voldsom skogbrann når det gjelder byggenæringen. Dere må fokusere økt kunnskap,

Ifølge Flanagan pågår det nå en vridning bort fra de nasjonale selskapene mot internasjonale konsern der eierne ikke nødvendigvis sitter i samme land som hovedkontoret.Terror

Han tegner et bilde av en byggenæring som utvikler seg fort og langt fra tradisjonell virksomhet og som derfor vil møte nye utfordringer.

– Interoperabilitet og BIM blir viktigere og viktigere. De store, internasjonale byggfirmaene har investert i systemer for kommunikasjon. Et eksempel er greske CCC (Consolidated Construction Company) som har 146 000 ansatte og virksomhet i langt over 40 land. De har investert enorme summer i systemer for kommunikasjon. Men det kan også hackere fra Afghanistan gjøre, og sikkerhet blir viktigere og viktigere, sa Flanagan.

Terrorvirksomhet er tradisjonelt ikke et tema for byggenæringen, men Flanagan hevet en advarende pekefinger og mener at også her er det endringer på gang.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Hvis du skal rane en bank, hva er da noe av det første du vil ha tak i, spurte han. Og han svarte selv. – Det er tegninger og informasjon om bygget. Det vil bli en økende interesse fra terrorgrupperinger, mener Flanagan.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.