PRODUKSJON

Globalisering fenger ikke

Finn Halvorsen
6. mai 2005 - 08:06

Vi kjøpte vår trikkebillett og vår togbillett og ga oss ut på reportasjetur.

Vi skulle til Lillestrøm, til PA-messen og de tilhørende seminarer. Vi hadde plukket ut et seminar i regi av Norsk forening for automatisering med tema ”Globalisering – muligheter og utfordringer bransjen står overfor”.

Valgmulighetene var flere. Men valget falt på dette seminaret på grunn av temaets utvilsomme aktualitet for norsk industri. Færre handelsbarrierer, bedre kommunikasjonsteknologi og ikke minst flytting av arbeidsintensiv produksjon til lavkostland, er velkjente elementer i globaliseringen.

Valget ble også gjort ut fra foredragsholdernes tyngde. Seminardeltakerne skulle få høre om hvordan man skal mestre en organisasjon med forskjellige geografiske kulturer, hvordan operere globalt og samtidig være tilstede lokalt, samt hvordan tilpasse organisasjonen og utnytte moderne kommunikasjonsteknologi. Foredragsholderne skulle komme fra direktørnivå i en rekke profilerte industribedrifter.



Feil adresse

Men vi fikk ikke høre om noe av dette; seminaret var avlyst på grunn av manglende påmelding. Som et substitutt fikk vi noe senere Ann Christin Gjerdseth i tale på en meget dårlig mobillinje fra Italia. Hun er i alle fall som direktør på FMC Kongsberg Subsea AS, nødt til å ha et globalt perspektiv.

Hun var for øvrig også en av de tiltenkte foredragsholdere på seminaret, og er dessuten styreleder for Norsk forening for automatisering. Hun forteller at foreningen så langt har hatt god uttelling på sine seminarer.

- Kanskje var dette seminaret for lite teknisk orientert og dermed lite tilpasset typiske messedeltagere, sier Gjerdseth. Feil adresse, med andre ord.



Globetrotter

For Gjerdseth medførte avlysingen at hun fikk noe bedre tid på seg til forberedelser for tjenestereise til leverandører i Italia dagen etter, hvor vi altså når henne på mobilen. Damen er direktør for helse, miljø, sikkerhet og kvalitet i FMC Kongsberg Subsea AS. Det medførte blant annet 165 reisedøgn i fjor verden over, eller egentlig i det som hun kaller den østlige halvkule. I FMC-sammenheng omfatter dette begrepet både land som Canada og Australia.

Skulle man få for seg at man skulle lete etter Gjerdseth, ville det være naturlig å sjekke ut land med kystlinje hvor det er konstatert drivverdige olje- og gassforekomster, som for eksempel Angola. Der var hun fem ganger i fjor.

– Jeg håper å kunne redusere tallet til tre i år, sier hun. Men så må hun kanskje desto flere ganger til Elfenbenskysten eller Mauretania.



Lokal industri

Oljefunn slike nye steder fører til at landene ønsker å etablere egen oljeindustri.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det ser vi overalt i verden. Vi må da være innstilt på å bygge lokalt innhold på disse stedene. Vi må jobbe ut fra Norge og samtidig sørge for at de nye landene får sine krav oppfylt. Dette er en utfordring, som vi etter hvert føler vi har etablert en grei modell for, sier Gjerdseth.

Det betyr blant annet at selskapet er delt i to hovedseter, det ene på Kongsberg og det andre i Houston. Kongsberg-virksomheten bruker nordsjøbassenget til å prøve ut ny teknologi og nye løsninger som danner grunnlaget for nye prosjekter internasjonalt.

Gjerdseth forteller om bratt stigende vekstkurver i dette markedet. FMC Kongsberg Subsea har allerede over 2100 ansatte, derav ca 1450 i Norge, og er i ferd med å ansette ytterligere et hundretall ingeniører. Hun fastholder at det er god tilgang på kompetanse i Norge, og at vi også har klart å etablere gode relasjoner mellom myndigheter, oljeselskaper og leverandører. Dette gjør Norge til en sterk aktør også i global sammenheng innen denne sektoren.



Underleverandører

Hun er samtidig opptatt av å bygge opp lure forsyningskjeder. – En del oppgaver er umulig å gjennomføre i Norge til en konkurransedyktig pris. Vi må sørge for å plassere disse oppgavene hos konkurransedyktige underleverandører, som kanskje igjen benytter seg av samarbeidspartnere i andre land. Hele 70 prosent av vår omsetning ligger hos eksterne samarbeidspartnere, sier Gjerdseth.

Gjerdseth mener det er viktig å få til en stimulert teknologiutvikling i Norge. Men det er stor risiko knyttet til utprøving av nye teknologier på levende brønner. En utfordring fremover er derfor å få til gode modeller for å samarbeide om pilotering på tvers av lisensene. Dette er noe av det Olje- og energidepartementets OG21 inititiativ tar opp.

Gjerdseth er styremedlem i OG21. Det er hun også i Petromaks. Men på NFAs årsmøte i slutten av april takket hun av som styreleder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.