KLIMA

– Global oppvarming ikke til å ta feil av

Sjøisen smelter og havtemperaturene øker, viser den nye rapporten fra NOAA og britiske Met Office.
Sjøisen smelter og havtemperaturene øker, viser den nye rapporten fra NOAA og britiske Met Office. Bilde: colourbox.com
Stein Jarle Olsen
29. juli 2010 - 14:57

De vitenskapelige bevisene på at jorden varmes opp er umulig å ta feil av, mener den amerikanske hav- og atmosfæreadministrasjonen (NOAA).

I går slapp de rapporten " 2009 State of the Climate", og alle de ti indikatorene rapporten benytter seg av, peker i samme retning. Jorden blir varmere.

Bred forskning

Indikatorene er samlet sammen av britiske Met Office Hadley Centre, og baserer seg på forskning fra over 100 forskere på 20 institusjoner rundt omkring i verden.

Både temperaturen over landjorda, lufttemperaturen på og over havoverflaten, havnivåene, havtemperaturene, luftfuktighetsnivåene og temperaturene i troposfæren øker.

Samtidig er sjøisen i Arktis, isbreene og snødekket på den nordlige halvkule på tilbakegang.

– Til tross for variasjonene forårsaket av endringer på kort sikt, illustrerer analysen vi har gjort for denne rapporten hvorfor vi er så sikre på at jorda varmes opp, sier klimaovervåkningssjef Dr Peter Stott ved Met Office i en pressemelding.

Lange trender

Han sier kortvarige endringer i lufttemperatur og andre klimaindikatorer ikke sier noe om tendensen.

– Å forstå klimaendringene krever at man ser på de langsiktige endringene. Når vi følger tiår-til-tiår-trender og bruker ulike datasett og uavhengige analyser fra verden rundt, ser vi klare og umiskjennelige tegn på global oppvarming.

Rekorder

Både 1980-, 1990- og 2000-tallet har satt nye varmerekorder.

– Temperaturøkningen på en fahrenheit over de siste 50 årene kan høres lite ut, men det har allerede endret planeten vår, sier klimaovervåkningssjef ved NOAA, Deke Arndt.

– Isbreer og sjøis smelter, vi får mer og mer kraftig regn og hetebølger blir vanligere. Og, som den nye rapporten forteller oss, er det nå bevis for at over 90 prosent av oppvarmingen de siste 50 årene har gått i havene, sier Arndt.

Alle klimaindikatorene peker i retning global oppvarming.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.