KLIMA

Global oppvarming dreper flere

Bilde: colourbox.com
Stein Jarle Olsen
2. juli 2007 - 11:42

Forskere ved prestisjetunge Harvard University i Massachusetts har funnet ut at varmere somre kommer til å øke dødsraten blant verdens befolkning, skriver Newscientist.

– Økningen i dødelighet ved en ekstra kuldeperiode er 1,59 %, mens økningen for en ekstra varmebølge er 5,74 %, sier Mercedes Medina-Ramón ved universitetet.

Hjerteproblemer

Medina-Ramón og hennes kolleger så på hvordan temperatur og dødelighet hang sammen i 50 amerikanske byer mellom 1989 og 2000.

De fant ut at hjerteinfarkt og hjertestans var de dødsårsakene som hadde størst sjanse for å øke ved mer ekstreme temperaturer.

Airconditioning

Teamet peker på at den utstrakte bruken av sentralfyring i USA gjør at de aller fleste er beredt til å takle en kuldeperiode, mens arbeidsplasser og hjem i langt mindre grad er utstyrt med airconditioning.

Som et resultat av dette så teamet at byer med mindre airconditioning og tettere befolkning opplevde en større økning i dødsantallet på ekstremt varme dager. Men aircondition er ikke løsningen, mener forskerne.

– Airconditioning utgjør i seg selv et problem for klimaendringene. Jo mer vi bruker det, desto mer øker vår energibruk, og derfor også våre karbondioksidutslipp - som bare vil gjøre problemet verre, sier Medina-Ramón.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.