OLJE OG GASS

Global oljeetterspørsel lavere enn først antatt

Det internasjonale energibyrået IEA justerer prognosene.

Oljeproduksjonen verden rundt var på svimlende 93 millioner fat olje hver dag gjennom juli, men nå justerer IEA etterspørselsveksten ned for 2014.
Oljeproduksjonen verden rundt var på svimlende 93 millioner fat olje hver dag gjennom juli, men nå justerer IEA etterspørselsveksten ned for 2014. Bilde: Eurocopter
13. aug. 2014 - 13:22

For en liten tid tilbake publiserte IEA en rapport der det kom fram at verdens etterspørsel etter olje skulle øke med 1,18 millioner fat hver dag i 2014.

I sin nyeste rapport, som ble publisert i går, har byrået nedjustert vekstprognosene med 180.000 fat til totalt én million fat hver dag.

Les også: Gigantisk rivejobb i Nordsjøen

Skal snu

Dette skyldes at det ble levert mindre olje i andre kvartal og fordi det internasjonale pengefondet (IMF) har nedjustert utsiktene for global økonomisk vekst i 2014.

IEA tror likevel etterspørselsveksten for olje øker til 1,3 millioner fat hver dag i 2015 når økonomien forbedrer seg.

Les også: Dette er verdens fem største oljefelt til havs

Store volum

Det er likevel ikke problemer med leveringsevnen til verdens oljeproduserende land. I rapporten kommer det fram at den globale oljeforsyningen gjennomsnittlig lå på 93 millioner fat hver dag gjennom juli, noe som er opp 230.000 fat sammenlignet med juni og opp 840.000 fat sammenlignet med juli i fjor.

Produksjonen fra OPEC-landene økte med 300.000 fat til 30.44 millioner fat daglig i juli, blant annet fordi Saudi Arabias økte sin produksjon med 230.000 fat hver dag og Libya doblet sin produksjon til 430.000 fat hver dag.

Les også: Disse oljefeltene er størst i verden

– Bedre enn forventet

Dette bidro til at produksjonen ikke ble så lav som forventet ettersom produksjonen i Irak, Iran og Nigeria har falt. 

– Til tross for væpnede konflikter i Libya, Irak og Ukraina er forsyningene til oljemarkedet bedre enn forventet, og det er til og med forventet en oljeoverflod i Atlanterhavet, står det i rapporten.

Les også: – En ventil ble stående åpen og olje strømmet ut i sjøen

Hjelper ikke

IEA bemerker at USAs og EUs sanksjoner mot Russland i forbindelse med landets overtakelse av Krimhalvøya ikke akkurat hjelper oljemarkedet ettersom sanksjonene er svært selektive og kun kan forlenges med ett år.

– Selv om situasjonen i disse viktige produksjonslandene er mer usikker enn på lenge, ser det ut som markedet tror på at OPEC-landene kan levere den økte produksjonen som trengs for å møte etterspørselsveksten som er forventet i den andre halvdelen av året, står det i rapporten. 

Les også:

Dette er de 10 rikeste i oljebransjen

Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen  

Dette er verdens 11 største oljeselskaper

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.