KLIMA

Glemte radioaktive stoffer

GJENGLEMT: Prøvene skulle vært lagt inn i en strålesikker boks, men ble i stedet glemt igjen på benken ved Universitet i Oslo.
GJENGLEMT: Prøvene skulle vært lagt inn i en strålesikker boks, men ble i stedet glemt igjen på benken ved Universitet i Oslo. Bilde: Colourbox

I fire dager lå radioaktive stoffer gjenglemt på en arbeidsbenk på Bioteknologisenteret ved Universitetet i Oslo.

Oppdaget ved rutinesjekk

Prøvene skulle vært lagt inn i en strålesikker boks, men ble i stedet glemt igjen på benken etter et forsøk i juni.

Først da en annen person oppdaget økt radioaktivitet under en rutinemessig strålesjekk av laben fire dager etter glippen, ble det slått alarm.

Brudd på internkontroll

Direktør Gunnar Saxebøl ved Avdeling strålevern og sikkerhet ved Statens strålevern sier til Universitas at hendelsen er brudd på internkontrollen.

– Universitetet i Oslo har en egen godkjenning for bruk av radioaktive stoffer. Til den er det knyttet en god del bestemmelser til kontroll og oversikt over strålekilder, sier Saxebøl.

Ikke helseskadelig

I rapporten etter hendelsen kommer det fram at personen som oppdaget de gjenglemte radioaktive stoffene, til sammen hadde jobbet i rommet i rundt en time, fordelt på to dager.

Ifølge Bioteknologisenterets tester var strålingen liten, og derfor ikke helseskadelig.

Leder Kjetil Taskén sier til universitetsavisen Universitas at han mener rutinene ved senteret er gode nok, og at det ikke er foreslått endringer som følge av hendelsen. (©NTB)

Les mer om: