KLIMA

Glemte egen klimaplan

Trond Gram
10. mars 2008 - 07:22

Fra 1991 til 2006 har klimagassutslipp i Halden økt fra 116.000 tonn til 168.000 tonn.

Halden er ikke unik. Fra 1991 til 2005 økte klimagassutslipp i norske kommuner økte med 14 prosent.

Vei i klimavellinga

Det er særlig veitrafikken som bidrar. Siden 1991 har utslippene derfra økt med 31 prosent, viser tall fra SSB.

Det ville Halden gjøre noe med og vedtok en klimaplan i 2001. Seks år senere hadde de fleste glemt planen og kommunestyret vedtok en ny.- Ble lagt i en skuff

- Det ble utarbeidet og vedtatt en plan i 2001, hvor det også var en handlingsdel. Det ble ikke akkurat fulgt opp så mye, sier lokalpolitiker for De Grønne, Vibeke Julsrud. Hun tror noe av årsaken var at de hadde en miljøvernsjef som var primus motor, men da hun sluttet forsvant en del av kompetansen rundt dette i Østfold-kommunen.

- Det ble lagt i en skuff, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Alle monner drar

Statens forurensningstilsyn (SFT) mener norske kommuner kan bidra til å redusere utslippene av klimagasser med rundt åtte millioner tonn årlig, med lokale tiltak. De anbefaler kommunene å ha egne handlingsplaner for klima.

På tross av det er det kun et fåtall av kommune som har egne klimaplaner. En undersøkelse gjennomført av Norsk institutt for by- og regionalforskning (NIBR) viser at kun 15 prosent av norske kommuner har egne handlingsplaner for klimautslipp.Penger ...

- Sannsynligheten for at det er færre er ganske stor. Det er en overrepresentasjon av de som har svart som har klimaplan, sier NIBR-forsker Frode Berglund.

De aller færreste kommunene har, ifølge NIBR, en klimaplan i emning. Fire av fem norske kommuner har ennå har ikke startet arbeidet med klimahandlingsplan.

... prioriteringer

Han tror det er flere årsaker til det. Penger er en grunn. Mangel på prioriteringer en annen. Samtidig sier flere kommuner at den statlige miljøpolitikken har vært litt uklar i forhold til hva de skal gjøre.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

- Det handler selvfølgelig litt om penger. Men det er en unnskyldning. Miljø har med prioriteringer å gjøre. Jeg har inntrykk av at det er slik at man må klare å vise at det lønner seg å drive med miljøtiltak, sier Berglund.Mangler ...

Noen kommuner har gått lengre enn andre og utarbeidet reduksjonsmål for klimagasser og energibruk. Blant disse er kommunene Ørland, Kristiansand og Bergen. I Nesodden er det en diskusjon i disse dager, men der mangler pengene.

SFT gir, sammen med Enova og Kommunenes sentralforbund, konkrete råd om hvordan kommunene kan utarbeide sin egen klimaplan.

Direktør Ellen Hambro mener alle norske kommuner bør kartlegge sine utslipp av klimagasser og lage en plan for hvordan de kan reduseres.

... rammer

- Kommunene er en stor bruker, de har stor driftsaktivitet. I tillegg legger de rammer. I begge de to rollene kan de bidra til å redusere klimagassutslipp, sier direktør i SFT, Ellen Hambro, og viser til at kommunene må være mer bevisst blant annet når de planlegger nye boliger, butikker og barnehager.

- Jeg tror og håper at med den politiske oppmerksomheten det nå er rundt klima er det en mindre risiko for at en slik plan blir liggende i skuffen, sier Hambro.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.