ARBEIDSLIV

Glemt kapital

Hild Lamvik
8. mars 2002 - 13:22

- Det er påfallende at oljeformuen diskuteres langt oftere enn forvaltningen av arbeidskraften vår, innledet konsernsjef Lars Petter Ørving i Manpower fra talerstolen under siste plenumsmøte i Polyteknisk Forening.

For noen år tilbake hadde vi fem arbeidstakere pr. trygdemottaker. Snart har vi bare to. For å møte denne kolossale utfordringen, må det nye arbeidslivet organiseres mer fleksibelt enn i dag.

Stikkord er økt mobilitet, andre tilknytningsformer enn fast ansettelse og normalarbeidstid, arbeidsinnvandring og bedre samordning av apparatet rettet mot arbeidsledige, arbeidsuføre, folk på attføring og tidlig pensjon.

Mykere regler

- En mer fleksibel forvaltning av arbeidsstyrken er en forutsetning for å bevare den norske velferdsstaten. Myndighetene må myke opp reglene.

Vi trenger ordninger som gjør det attraktivt og lønnsomt for den enkelte å jobbe fremfor å motta trygd. Det må bli mer lønnsomt for bedriftene å velge utradisjonelt, og det må bli mer lønnsomt for private aktører å flytte folk fra trygd til arbeid gjennom for eksempel opptrening.

Private kan være like gode arbeidsgivere for trygdede som det offentlige, fremholdt Ørving.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.