TRAFIKK OG ITS

Glatte veier og snøkaos på Østlandet: – La bilen stå, oppfordrer politiet

Natt til tirsdag har flere bilister og trailere kjørt utfor på grunn av glatte veier. La bilen stå om du har sommerdekk, er oppfordringen fra politiet.

Snøvær har ført til vanskelige kjøreforhold på Østlandet.
Snøvær har ført til vanskelige kjøreforhold på Østlandet. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix
30. okt. 2018 - 09:41

– Brøytemannskapene er i full sving, men det kan bli enkelte forsinkelser i flytrafikken, melder Oslo Lufthavn på Twitter.

Avinor ber reisende møte som normalt på flyplassen og forholde seg til informasjon fra sitt flyselskap.

– Risikerer førerkortbeslag

Sesongens første ordentlige snøfall har samtidig bidratt til en hektisk morgen for politiet.

– På tross av snøvær og vinterføre kjører mange rundt på sommerdekk, ender i grøfta og mister førerkortet. Er du ikke skodd for føret MÅ du la bilen stå, skriver Øst politidistrikt på Twitter.

Meldingen fra politiet er klinkende klar:

– Man må påregne førerkortbeslag om man kjører med sommerdekk på Østlandet i dag, sier operasjonsleder Christian Krohn Engeseth i Oslo politidistrikt til NTB.

Så langt har det vært sju trafikkuhell- og ulykker i hovedstaden som relateres til snøværet som kom natt til tirsdag. Flere av de involverte bilistene kjørte med sommerdekk.

– Det har heldigvis ikke ført til noen alvorlige personskader, sier Krohn Engeseth.

Noen av tilfellene har ført til førerkortbeslag og anmeldelser for brudd på veitrafikkloven. Situasjonen ser imidlertid ut til å ha roet seg utover tirsdagen.

– Jeg må be folk om la bilen stå og benytte seg av kollektivtilbudet. Det er ikke bra at folk tar sjanser når det er vinterføre og glatt.

Rundt klokken 09.23 meldte Øst politidistrikt på Twitter at en lastebil sto på tvers og at to personbiler sto i grøfta ved Taraldsrudkrysset i nordgående retning i Akershus.

Sperret veien

Like før klokken 3 natt til tirsdag meldte Øst politidistrikt at de allerede hadde fått meldinger fra bilister som har problemer med sommerdekk i snøværet.

En av ulykkene skjedde i Dalsbygda i Hedmark, hvor åtte personer var involvert da en beltevogn kjørte i en grøft og veltet. To av personene ble lettere skadd.

– De første meldingene kom rett før klokken 3 på E6 utgående ved Ulvensplitten. Der har fire vogntog hatt trafikale problemer, og E6 utgående ved Skulleruddumpa har flere lastebiler og to vogntog hatt problemer, sier operasjonsleder Marita Aune i Oslo politidistrikt til NTB klokka 5.

Vogntogene ved Ulvensplitten sperret i en periode avkjøringen til Alnabru, men har nå fått på kjetting og er kjørt videre. Også lastebilene ved Skulleruddumpa har kommet seg videre. Føreren av en av vogntogene anmeldes for å ha kjørt med sommerdekk, og kom seg ikke videre selv med kjetting.

I tillegg til vogntogene har også personbiler hatt problemer.

Laks i grøfta

Sørøst politidistrikt har bistått flere sjåfører natt til tirsdag. Blant annet kjørte en trailer med flere tonn laks av veien på E134 ved Nutheim i Selfjord kommune. Sjåføren ble sendt til legevakt for rutinesjekk. Det er veldig glatt på stedet, melder politiet.

I samme politidistrikt kjørte en mann i 20-årene inn i en midtrabatt i Sandefjord. Bilen hadde sommerdekk, og sjåføren fikk førerkortet beslaglagt.

Politiet i Innlandet melder at en person er sendt til Gjøvik sykehus for behandling av skader etter at han kjørte av veien på fylkesvei 191 i Nordre Land kommune og inn i en fjellskrent. Snøføre på stedet, informerer politiet.

Politiet i Innlandet melder at en personbil kjørte i grøfta og havnet på taket ved riksvei 3 ved Husom.

– Bilen har kjørt på sommerdekk og fått sleng. Personen er ved bevissthet, og har ingen eller lettere skader. Vedkommende er sendt til sykehus for videre undersøkelser, sier operasjonsleder Haagen Løvseth.

Forholdet anmeldes og førerkortet beslaglegges.

Det var på forhånd meldt om kaos i trafikken på grunn av snøen som var ventet østafjells natt til tirsdag. Meteorologisk institutt advarte på Yr mandag om snø og underkjølt regn i store deler av landet de neste dagene.

LES OGSÅ: Trollstigen kan være en prøvelse i oktober

LES OGSÅ: Se denne autonome traktoren som setter verdensrekord med brøyteplog

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.