IKT

Gjør verden mindre

Odd R. Valmot
6. feb. 2003 - 10:37

Farmasikonsernet Nycomed Pharma har opplevd det svært mange bedrifter med flere kontorer gjør, enten de ligger i samme land eller er fordelt rundt om i verden: IT-kommunikasjon er en stor utfordring.

Selskapet bestemte seg for å etablere en felles IT-struktur på de ulike avdelingene rundt omkring i verden. Tradisjonelt kjørte de fleste et Novell-miljø, men i forbindelse med omleggingen ble det besluttet å gå til en Microsoft-plattform med Active Directory, som holder oversikt over alle tjenestene i det omfattende nettverket

Tynn

I stedet for å drive datasystemet på den tradisjonelle måten valgte Nycomed Pharma å satse på en Citrix-løsning med tynne klienter, eller sagt på en annen måte - "lobotomerte PC-er". Det betyr at programvaren ikke lenger kjører på PC-en, men på en server. PC-ens oppgave reduseres til å kjøre skjermbildet Citrix-serveren sender til terminalprogrammet på den lokale PC-en.

Denne strategien gir to viktige fordeler. Datatrafikken mellom klienten og serveren reduserer behovet for linjekapasitet og gjør det mulig å kjøre programvaren over landegrensene. De forskjellige kontorene er knyttet sammen via leide linjer, og i noen tilfeller på VPN-forbindelser over Internett.

Ungdomskilden

En annen viktig årsak til valget av klientløsningen er muligheten for å forlenge levetiden på de eksisterende PC-ene. Fordi PC-ene bare skal brukes til terminalemulering trenger de svært lite prosessorkraft og selv eldre utgaver klarer jobben.

- Vi regner med å øke levetiden på PC-ene fra tre til seks år på denne måten, og teknisk sett kan de sikkert leve lenger også, sier teknisk systemkonsulent Bård Eikseth i Nycomed Pharma. - Men når PC-er går i stykker er sannsynligheten stor for at de vil gå over til å benytte ordentlig tynne klienter, sier han.

Lettdrevet

En skulle tro at det krever mye datakraft når mange brukere skal kjøre vanlige kontorprogrammer i tynne Citrix-klienter, men slik er det ikke. I Asker driver fem små servere med til sammen 10 prosessorer klientene for 180 brukere.

- Fordi vi kan jobbe direkte med dataene på det kontoret de befinner seg unngår vi at filer blir overført over datalinjer. Det reduserer kravet til linjekapasitet og forbedrer datasikkerheten betydelig, sier Eikseth. Brukeren vil ofte oppleve at hastigheten er vesentlig bedre når vedkommende er på reise, på et annet Nycomed-kontor eller hjemmefra.

Ved bruk av terminalløsning for hjemmekontoret elimineres sikkerhetsrisiki i form av virus, innbrudd og backup. Samtidig fjerner vi den ofte vanskelige jobben med å håndtere ulike versjoner av dokumentene og programvare som brukeren måtte ha hjemme.

- En bedrift som oss, som jobber med farmasøytiske produkter, er underlagt svært strenge krav fra helsemyndigheter til behandlingen av data. Det at vi nå har ett bedriftsoverbyggende globalt nettverk gjør det mye enklere for oss å håndheve kravene til dataintegritet. På Citrix-serverene har vi dessuten mye større kontroll med programvaren som benyttes. Brukerne får begrensede rettigheter til å gjøre personlige tilpasninger for å opprettholde høy driftsstabilitet., sier han.

Forenkling

- For brukerne er denne måten å jobbe på en forenkling, men den største forskjellen de opplever er kanskje at programvaren lastes opp mye raskere enn om den lå på PC-en deres, sier Eikseth.

Overgangen til terminalbasert databehandling gjør det også mye enklere å drive hjemmekontorer.

Det har vært et stort prosjekt og tatt lang tid å gjennomføre det store skiftet. Prosjektet innbefatter standardisering av navnestandarder, strukturer, rutiner, programvare mm. IT-avdelingen har turnert rundt på de forskjellige avdelingene rundt om i verden og forberedt overgangen. Når alt er klart på det nye stedet, gjøres overgangen på en helg i form av det IT-avdelingen kaller "the big bang".

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.