PRODUKSJON

Gjør suksess med roboter

Ole K. Helgesen
13. feb. 2006 - 09:00

Siden midt på 90-tallet har omsetningen til Ekornes stadig økt og ligger nå på nesten 1,5 millioner kroner per ansatt.

Konsernet produserer fremdeles det meste i norske fabrikker og investerer årlig 80 millioner kroner i ny teknologi.

De ansatte har flere ganger blitt sendt på studieturer i bilindustrien for å lære automasjonsfaget.Sikrer lønnsomhet

– Vi klarer fremdeles å produsere lønnsomt i Norge på grunn av våre moderne produksjonslinjer, sier Nils-Fredrik Drabløs, administrerende direktør i Ekornes.

– Hvorfor gjør ikke flere som dere?

–Slike store satsinger tar tid og krever at bedriften besitter betydelig kompetanse og kapital. Vi begynte i det stille for over 15 år siden, og etter hvert har vi utviklet svært god kompetanse på automatisering.

Drabløs følger spent med på utviklingen i den norske kronekursen. Men han understreker at Ekornes opererer i mange ulike valutaer, og at ikke hele omsetningen gjøres om til norske kroner. Derfor er konsernet mindre truet av en sterk kronekurs enn mange andre.Billig tilhengerproduksjon

Bedriftene Orkel AS, Gunnar Hippe AS og Hammer Tilhengerfabrikk AS er lei av at produksjon stadig flagges ut til lavkostland. Derfor har de gått sammen i et joint venture for å utvikle biltilhengere som kan produseres lønnsomt i Norge. Norsk kvalitet og moderne materialer skal gjøre tilhengerne konkurransedyktige.

Orkel har også automatisert store deler av produksjonen. Produksjonssjef Ola Slupphaug har ikke tro på utflagging. – Jeg vil si det er risikabelt å ta ut kjerneproduksjonen. Hvis du flagger ut, er det som å sette deg på jernbanen, du er i konstant bevegelse. De som flagger ut, må hele tiden omstille seg og se etter nye løsninger.

Bedriften hadde valget mellom å flagge ut produksjonen til lavkostland eller redusere kostnadene her hjemme radikalt. De valgte å automatisere produksjonen. To roboter ble kjøpt inn. En robot sparer tre-fire ansatte og gir en årlig gevinst på 600.000 kroner. Hver robot kostet 4 millioner kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.