PRODUKSJON

Gjør som Toyota

LEDER OMSTILLINGEN: Gisle Bryne (32) har ansvaret for effektiviseringen ved ABBS robotfabrikk.
LEDER OMSTILLINGEN: Gisle Bryne (32) har ansvaret for effektiviseringen ved ABBS robotfabrikk.Bilde: OLE KETIL HELGESEN

ABB PÅ BRYNE

  • Antall ansatte: 250
  • Produserer: Lakkeringsrobotsystemer
  • Salg: 100 prosent eksportrett
  • Aktuell med: En omfattende omstilling og har snart produsert 10.000 roboter


Lovende lærling

Økonomisk Rapport har 32-åringen Gisle Bryne som én av « 25 unge og lovende» i Norge. Han startet som lærling i ABB i 1991. Allerede i 2004 var han kvalitetsjef og visepresident i ABB Norge.

Fabrikkdirektør Gisle Bryne er mannen som har fått ansvaret for effektiviseringen.

Han har nylig kommet hjem etter flere år i Japan hvor han skulle styrke ABBs posisjon i det asiatiske robotmarkedet.

Automatiserer Toyota

Det var ingen enkel oppgave å få innpass i robotproduksjonens Mekka, men med en stor porsjon pågangsmot halte Bryne i land en avtale med selveste Toyota, bilfabrikanten mange mener er verdensledende innen effektiv produksjon.

– Japanerne kan dette med effektivitet. Jeg ønsker å overføre det jeg lærte gjennom nesten åtte års opphold i Japan til fabrikken her på Bryne. Vi små ta store løft for å beholde konkurransedyktigheten i et stadig mer presset marked, sier Bryne.Fordoblet produktivitet

Bryne forteller at målet om 50 prosent produktivitetsøkning allerede er nådd i en del prosesser. Men det er fremdeles mange ledd i produksjonen som kan forbedres. Blant annet innføres det nå helautomatisk testanalyse av robotene.

– Vi utnytter kapasiteten som finnes i roboten slik at den kan teste seg selv, uten menneskelig intervensjon. Tidligere har denne fasen tatt lang tid, og noen roboter slapp til og med gjennom med feil. Det sier seg selv at det er svært kostbart å reise til kunder i Asia for å rette opp manglene.

Bedre logistikk

Det jobbes også hardt med den logistikkbiten. – Vi må full oversikt over hva vi skal produsere fram i tid. Hvis vi ikke vet hva vi skal produsere og er sent ute med bestillinger, kan ikke leverandørene våre levere i tide. Det går selvfølgelig ut over produktiviteten vår. Tidligere var den såkalte «on time delivery», eller tidspresis levering, fra leverandørene på 65 prosent. Nå er den oppe i 92 prosent, men den skal bli 98 prosent, sier Bryne.

Stor forandringsvilje

Alle de ansatte i produksjonen har jobbet med analyse av arbeidsprosesser og metoder sammen med et prosjektteam.

– Omleggingen medfører store endringer i hverdagen for alle våre ansatte som har håndtert dette på en utrolig flott måte. Viljen og evnen til å forandre og kontinuerlig forbedre seg er en av de viktigste forutsetninger for å lykkes, sier Bryne.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.