KRAFT

Gjør opprør mot Statkraft

Camilla Aadland
3. mars 2008 - 13:12
Vis mer

– Vi mener at distriktet er best tjent med ett stort felles nettselskap. På den måten kan driften bli mest mulig effektiv, noe som igjen kan gi lavere nettpris for strømbrukerne, sier Bjugn-ordfører Arnfinn Astad (Ap) til Teknisk Ukeblad.Ordførerne står sammen

Han står bak «ordfører-oppropet», som alle ordførerne i fylket har skrevet under på. Her understreker ordførerne at det er av stor industriell betydning at de trønderske kommunene fortsatt kan ha eierskap og kontroll med kraftproduksjon og strømnett.

Både kommunalt eide TrønderEnergi og statlig eide Trondheim Energi mener de er best med ett felles nettselskap. Spørsmålet er hvem som skal eie selskapet. Trondheim Energi, som eies av Statkraft, krever aksjemajoritet, noe som betyr at staten, ved næringsminister Dag Terje Andersen vil kontrollere det trønderske strømnettet.

– Hele nettet befinner seg i Sør-Trøndelag, og det bør styres herfra og ikke fra Oslo, sier Astad.

Ordførerne krever i oppropet at staten ikke stiller seg i veien for en industriell utvikling av energimiljøet i Midt-Norge. Astad understreker at samtlige rød-grønne ordførere i fylket har stilt seg bak oppropet. – Hvis ikke det er et signal til regjeringen, skjønner ikke jeg hva som er signal, sier Bjugn-ordføreren.Vil beholde fyrtårnene

Ordfører Per Skjærvik (Ap) i Rissa kommune er styreleder i TrønderEnergi, som eies av 20 sør-trønderske kommuner. Han har vært i møte med næringsministeren der han har understreket ønsket om å beholde strømnettet på lokale hender.

– Det handler om å beholde fyrtårnene i regionen i forhold til næringsutvikling, sier Skjærvik til Teknisk Ukeblad.

Han er optimistisk, og har fremdeles tro på at regjeringen vil gripe inn, slik at TrønderEnergi får kjøpe nettselskapet til Trondheim Energi. – Vi ønsker å investere i strømnett, og ikke i Terra-aksjer. Vi satser på det trygge, og det må regjeringen verdsette, mener Rissa-ordføreren.Statkraft vil eie nettet

For Statkraft er det imidlertid helt uaktuelt å selge seg ut av strømnettet i Sør-Trøndelag.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Det er ikke noe tema for oss, nei, sier konserndirektør i Statkraft og styreleder i Trondheim Energi, Jon Brandsar.

Ifølge Brandsar inviterte Trondheim Energi de andre netteierne til et samarbeid for et år siden. – Vi har tatt initiativet til å få ett selskap. Vi tror det er industrielt riktig, sier konserndirektøren.

I denne invitasjonen ligger det i kortene at Statkraft ved Trondheim Energi får aksjemajoriteten i et eventuelt nytt nettselskap.

– Vi sier at hvis man slår kreftene sammen, vil vi få en eierfordeling som er naturlig, sier Brandsar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.