MILJØ

Gjør maten tryggere

Ole K. Helgesen
15. mars 2006 - 14:04

Norsk Forening for Automatisering (NFA) ønsket å vise næringsmiddelindustrien hvilke muligheter som finnes med moderne teknologi og inviterte til seminar.

Interessen var lenge laber, men det var før E-coli-bakteriene dukket opp i media.

Frykten for E-coli-bakterier og andre smittefarer har satt matvaresikkerhet og sporbarhet himmelhøyt på dagsordenen. Alle kjente matvareprodusenter deltok på seminaret. Gilde var der også.

Edmund H. Knutsen i NFA mener automatisering og Industriell IT kan redde produsentene fra matskandaler i fremtiden.Maskiner er hygieniske

Flere av deltakerne på seminaret ga eksempler på hvordan moderne teknologi gjør maten tryggere:

– Automatisering gir bedre overvåking og kontroll av produksjonsprosessen. I tillegg er maskiner langt mer hygieniske enn mennesker. Mens mennesker går inn og ut av produksjonslokalene og blir utsatt for alle slags bakterier og ulumskheter, står maskinen fast.

Frøydis Bjerke fra Matforsk mener at det er alt for langt mellom ingeniørene i norsk næringsmiddelindustri: – Matprodusentene har mye å lære av de bransjene som har kommet lengst innen automatisering. Lederne må skjønne at ny teknologi lønner seg.– Det eneste som kan redde bransjen

Jan O. Buljo, forskningssjef i Sintef, mener automatisering er næringsmiddelindustriens eneste mulighet til å overleve:

– De pågående WTO-forhandlingene vil føre til sterkere internasjonal konkurranse, og det høye lønnsnivået i Norge gjør at automatisering er det eneste som kan redde denne bransjen. Vi i Norge må være i forkant på teknologisida for å konkurrere.

Det er ikke bare produktiviteten og sikkerheten som økes med automatisering. –

Produksjonen blir mer stabil og produktene får bedre og jevnere kvalitet. Dessuten blir arbeidsmiljøforholdene bedre fordi man blir kvitt de kjedelige arbeidsoppgavene. Maskinene vil heller ikke gjøre feil fordi de kjeder seg, konkluderte Buljo.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.