SAMFUNNPOLITIKK

Gjør jobben lettere for terrorister

Trond Gram
24. juni 2008 - 09:41

Myndighetene frykter mer detaljerte karttjenester gjør det mulig å legge ut detaljert informasjon om hvor trusselutsatte personer har kontor.

Stadig mer detaljerte karttjenester med vertikalfotografier, skråfotografier og 3D-modeller utgjør en utfordring for sikkerhetsmyndighetene.

I fjor kom både Gule sider og Microsoft Virtual Earth med nye, forbedrede kart- og fototjenester med bedre oppløsning enn Google Earth. Tjenesten er basert på såkalt piktometri og består av kart, vertikalfotografier, skråfotografier, 3D-modeller samt kobling av informasjon inn i disse

- Gir mye mer informasjon

- Med piktometri kan du få 3D-bilder av hele verden. Det gir veldig mye mer informasjon enn alminnelige satellittbilder. Fra et Nasjonal sikkerhetsmyndighets ståsted er vi bekymret i forhold til planlegging av eventuelle aksjoner mot objekter, sier Christophe Birkeland, assisterende direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) til TU.no.

I USA er store deler av landet lagt inn med piktometri-fotografier, selv om kun det er de største byene og attraksjonene som er lagt inn med 3D-funksjon. Det har allerede ført til at militære hemmeligheter har lekket ut.

- Det som er nytt her er at både oppløsning og tilgjengelighet er slik at en trusselaktør kan bruke mindre tid på å planlegge anslag, sier Birkeland.

Blottlegger sårbar infrastruktur

NSM mener man blant annet kan se for seg at tjenestene etter hvert vil bli så gode at privatpersoner vil kunne legge ut konkret informasjon om hvor ulike trusselutsatte personer har kontor, med henvisning til konkrete vindusruter.

«Det kan også tenkes at det vil bli vist til og beskrevet sårbare punkter i kritisk infrastruktur, for eksempel konkrete transformatorer i det elektriske sentralnettet eller kritiske punkter i gassinfrastrukturen,» heter det i NSMs årlige rapport om sikkerhetstilstanden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.