INDUSTRI

Gjør butikk av NOx-utslipp

NYTT KOMMENDE MARKED: Yarwill skal gjøre butikk av å rense utslipp fra maritim sektor.
NYTT KOMMENDE MARKED: Yarwill skal gjøre butikk av å rense utslipp fra maritim sektor. Bilde: PO FERRIES

Den nye miljøbedriften Yarwill starter opp neste år, og skal tjene gode penger på å rense NO x-utslipp fra maritim sektor.

Det er i hvert fall planene til gjødselgiganten Yara og rederikjempen Wilhelmsen, melder Finansavisen.

Blir lønnsomt

Norske myndigheter innførte i januar en avgift på 15 kroner per kilo NO x-utslipp, og marin sektor står for 40 prosent av Norges totale utslipp.

– Det vil bli lønnsomt for rederiene å benytte vår løsning, framfor å betale disse avgiftene, sier konsernsjef Ingar Skaug i Wilh. Wilhelmsen til Finansavisen.

NO x (Nitrogenoksider) er en helse- og miljøskadelig gass som dannes ved forbrenning i motorer, kraftverk og avfallsforbrenning osv.

Rensing på skip

Rensing av NO x har vært lite utbredt i bransjen, og Yara og Wilhelmsen har nå altså spyttet inn fem millioner kroner hver i joint venture-selskapet Yarwill.

– Det er ikke store investeringene, men vi har allerede brukt masse ressurser på å utvikle denne teknologien, og så kommer arbeidskapital i tillegg, sier Skaug til avisen.

Konsernsjefen ser ikke bort ifra at de kan komme til å installere renseteknologien direkte på egne skip i framtiden, når teknologien er klar.

EU-marked

Yarwill vil være rettet mot det nordiske markedet, hvor det er avgifter på utslippene for rederibransjen. På sikt tror eierne at markedet for NO x-rensing vil bli globalt.

– Det jobbes allerede med å få til utslippstak i EU-landene, sier konsernsjef i Yara, Torleif Enger, til avisen.

Det er også mulig at Yarwill vil starte med rensing av andre miljøskadelige utslipp fra maritim sektor, som svovelutslipp og ballastvann.

Internasjonalt forpliktet

Norge er forpliktet gjennom Göteborg-protokollen til å redusere utslippene av NO x med 45.000 tonn innen 2010.

Utslipp av NO x kan føre til sur nedbør, bakkenært ozon, smog og overgjødsling og algeoppblomstring, samt helseplager som astma, allergi, nedsatt lungefunksjon og luftveisinfeksjoner.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.