OLJE OG GASS

Gjøa får strøm fra land

Gjøa er på plass på feltet og har nå blitt koblet til det norske strømnettet.
Gjøa er på plass på feltet og har nå blitt koblet til det norske strømnettet. Bilde: Statoil
Ole K. Helgesen
15. juli 2010 - 14:41

Gjøa er Norges første flytende plattformen med strømforsyning fra land. Plattformen har blitt koblet til verdens lengste vekselstrømskabel installert i ett stykke med så høy spenning. '

Strømmen kommer fra Statoils anlegg på Mongstad.

– Dette er et godt eksempel på hvordan Statoil kan bidra til løsninger på noen av klimautfordringene i samarbeid med leverandørindustrien, sier Bjørn Midttun, leder for undervannsinstallasjoner, rørledninger og marine operasjoner på Gjøa-feltet.

Mindre CO2-utslipp

Ifølge Statoils beregninger slippes det ut 210.000 tonn CO2 mindre i året fordi Gjøa-plattformen får strøm fra land. Det tilsvarer utslippet fra om lag 100.000 biler.

Alternativet ville være en tradisjonell løsning med gassturbiner på plattformen som strømprodusenter.

Plattformens maksimale behov for krafttilførsel fra land vil være 40 megawatt. Kabelen er 100 kilometer lang og har en spenning på 90.000 volt.

Kabelen består av en statisk og en fleksibel del. Den fleksible delen av kabelen går mellom havbunnen og den flytende plattformen, og har vært den største ufordringen.

Overleveres til Gdf Suez

– Å utvikle og ta i bruk ny teknologi er vårt viktigste virkemiddel for å redusere belastningen på miljøet fra vår virksomhet, sier Midttun.

Under utbyggingsfasen har Statoil stått som operatør for Gjøa-feltet. I fjerde kvartal 2010 overleveres Gjøa til Gdf Suez og blir deres første operatørskap for et felt i produksjon på norsk sokkel.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.