KRAFT

Gjerrigere enn svenskene

Jannicke Nilsen
12. des. 2007 - 07:01

Statsminister Jens Stoltenberg viste til prislappen for norske forbrukere, da forhandlingene med svenskene om grønne sertifikater ble avbrutt vinteren 2006.

Miljøorganisasjonen Zero hevder nå det var manglende norsk vilje til å satse på like stor utbygging av fornybar energi som svenskene.

- Dette har vi fra flere sikre kilder på svensk side, sier Marius Gjerseth i Zero.

Minst 13-14 TWh

Svenske og norske energimyndigheter gjorde grundige utredninger i forkant av forhandlingene. I den svenske faglige utredningen fra Statens Energimyndighet (STEM) sto det at ambisjonsnivået på norsk side måtte være minst 13-14 TWh. Hvis ikke ville utvidelsen til et felles system føre til redusert utbygging av ny fornybar energi i Sverige.

- Etter det vi erfarer strandet forhandlingene fordi norske myndigheter nektet å gå høyere enn omtrent halvparten av det svenske kravet, sier Marius Gjerseth i Zero.

Nå krever miljøorganisasjonen at regjeringen øker ambisjonsnivået når de nå skal inn i nye samtaler med Sverige.

Gjenopptar samtaler om grønne sertifikater

Minst 20 TWh

Vindkraftsøknadene hoper seg opp hos Norges- vassdrags- og energidirektorat, samtidig som forbruket av fossil energi i Norge er på 190 TWh. Dette og det stadig økende alvoret i klimaendringene får Zero til å kreve drastisk høyere tempo i utbyggingen av fornybar kraft.

- Ut i fra det potensial vi har for fornybar kraft, bør regjeringen gå inn i samtaler med Sverige med et ambisjonsnivå på minst 20 TWh, sier Gjerseth.

De nye samtalene mellom norske og svenske myndigheter vil finne sted først på nyåret, etter at EU har lagt fram et direktiv om satsing på fornybar energi i slutten av januar.

- OED sendte ut en pressemelding i februar 2006, der det blant annet stod at hovedårsaken til at drøftingene ikke førte frem var at et norsk-svensk elsertifikatmarked ville blitt en for dyr ordning for norske forbrukere og norsk næringsliv. Når det er sagt, har det nå kommet ny politisk ledelse i departementet og ny regjering i Sverige. Vi går inn i forhandlingene med blanke ark, og satser på å oppnå en god og ambisiøs avtale med Sverige. Jeg opplever at det er stor vilje både fra norsk og svensk side og økt fokus på fornybar energi i begge land, sier Guri Størvold, statssekretær i Olje- og energidepartementet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.