NETTARKIV

Gjenopptar Kursk-arbeidet

2. okt. 2001 - 07:21

Pressetalsmann Lars Walder hos Mammoet & Smit uttalte til tekblad.no i går kveld at de håpet å ha senket løftekablene som skal gripe tak i Kursk innen i dag.

Giant 4, som skal løfte den 18.000 tonn tunge ubåten, ble før helga ankret opp i posisjon over Kursk. Den har siden ligget på vent mens uvær i helga satte en stopp for arbeidet med påkobling til ubåten.

Todagers jobb

Arbeidet med å koble gripeklørne fast i Kursks ytterskrog er beregnet til å ta to dager.

– Dersom vi kommer i gang i dag, kan løftet skje onsdag eller torsdag, sier Walder.

Løfteskipet Giant 4 kan operere i bølgehøyder på inntil 2,5 meter takket være et kompenserings-system på hver enkelt av de 26 hydrauliske stemplene som skal løfte Kursk til overflaten.

– I prinsippet er dette en teknikk lik støtdempere på vanlige biler, dog computer-kontrollert, sier pressetalsmannen.

– Får vi større bølger enn 2,5 meter mens løftet pågår, får vi rett og slett sette ubåten ned igjen. Men løftet starter ikke før værmeldingen varsler et sikkert vindu stort nok til å gjennomføre løftet, understreker Walder.

Vindu på torsdag

Et slikt vindu kan tidligst komme torsdag. Ifølge Værvarslinga i Tromsø dreier vinden østlig fra onsdag ettermiddag, noe som medfører at vinden får virke over større havstrekninger og dermed øke bølgehøyden til over tre meter. Torsdag vil vinden avta, og ifølge værvarslinga kommer da bølgehøyden ned under to meter.

– Deretter blir varslene mer usikre, men det ser bra ut også fredag og lørdag med tanke på bølgehøyden, sier vakthavende meteorolog til tekblad.no.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.