ARBEIDSLIV

Gjennomgang av antiterrortiltak

12. sep. 2001 - 07:52

Debatten er allerede i gang i USA: Hvordan kunne vi hindret terroraksjonene? Hva må gjøres framover?

Sikkerheten styrkes

En ting er sikkert: Sikkerhetstiltakene på alle verdens flyplasser vil styrkes. Flyselskapene, flyplasser og myndighetene over hele verden setter seg ned og går gjennom tiltakene.

USA har de siste tre åra blitt mer og mer nervøs for terrorangrep. Katastrofeplaner og antiterrortiltak har blitt planlagt i detalj. Oppmerksomheten har vært rettet mot atomvåpen, kjemiske våpen og data-angrep.

En tredel av USAs budsjett for terroristbekjepelse har gått til disse områdene. President George W. Bush har vendt blikket også mot rakettangrep fra mindre «terroriststater».

Fly ble våpen

Terroristvåpnene denne gangen var – paradoksalt nok for amerikanerne – deres egne passasjerfly. I hendene på selvmordskandidater, ble flyene brukt som svært effektive bomber.

I USA stilles spørsmålet om det kan utvikles midler for å fjernstyre fly som blir kapret og tvinges ut av kurs. Amerikanerne vil ha svar fort – de er livredde for at angrepene tirsdag skal sette andre terrorister på de samme tankene.

Ifølge CNN skal en av flyvertinnene på flyet som styrtet i Pentagon ha ringt sin mann og fortalt at flyet ble kapret. Terroristene var ifølge henne kun utstyrt med papirkniver eller andre typer kniver.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.