IT

Gjennom nåløyet

SPARER: Solforskningsprosjektet som ville tatt ett år med norsk regnekraft er unnagjort på ti uker med kapasitene ved PRACE. (Illustrasjonsfoto)
SPARER: Solforskningsprosjektet som ville tatt ett år med norsk regnekraft er unnagjort på ti uker med kapasitene ved PRACE. (Illustrasjonsfoto) Bilde: IBM
Espen Zachariassen
3. nov. 2011 - 14:53

Professor i solfysikk Mats Carlsson ved Universitetet i Oslo fikk nylig positivt svar på sin søknad om regnetid ved det felleseuropeiske tungregneanlegget PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe).

Han er den første norske forskeren som slipper til på dette kraftige regneanlegget, skriver forskningsrådet på sine hjemmeside.Ett år på ti uker

Regneoperasjonene som Carlsson har fått grønt lys til å gjennomføre ville ha bundet opp det norske tungregnesystemet i over ett år, og prislappen ville vært på mange millioner kroner.

Ved det europeiske tungregneanlegget PRACE tar operasjonen ti uker.

– Det er et kvalitetsstempel å nå opp i konkurransen om å få tildelt regneressurser fra det europeiske tungregneanlegget, sier spesialrådgiver Gudmund Høst, ansvarlig for Forskningsrådets program for e-Infrastruktur.Kromosfæren

Carlsson har fått tildelt 21.760.000 timer med regnekapasitet ved supercomputeren HERMIT i Stuttgart. Forskningsprosjektet hans går ut på å studere kromosfæren, det vil si det innerste laget av solens ytre atmosfære.

Fysiske egenskaper ved kromosfæren påvirker temperaturen i det ytre laget av solens atmosfære, akselerasjon og sammensetning av solvind, og soleksplosjoner.

Alt dette påvirker i sin tur både nordlys og romutstyret som svever rundt jorda.

Ved hjelp av simuleringer skal Carlsson avdekke disse fysiske egenskapene.Kodeknekker

– Målet er å forstå hvordan masse og energi overføres og porsjoneres ut. Slik kan forskerne i praksis bruke solen som en Rosetta-sten (en kodeknekker) og et laboratorium, heter det i prosjektbeskrivelsen fra Universitetet i Oslo.

Les mer her.

Mats Carlsson og prosjektet "Physics of the Solar Chromosphere" ble nylig tildelt et Advanced Grant fra European Research Council på 2,5 millioner euro (19,5 millioner kroner).Mer regnetid i vente

Forskningsrådet bevilger 48 millioner kroner til å ruste opp de norske tungregneanleggene, samt til norsk deltakelse i den europeiske forskningsinfrastrukturen PRACE.

Dermed vil flere norske forskere med behov for regnekapasitet kunne få støtte til å klargjøre sine regneprogrammer for de største PRACE-anleggene.

Les mer om investeringene i forskning:

Regnetid ved PRACE-anlegget tildeles på en konkurransearena, etter at søknaden er vurdert ut fra vitenskapelig kvalitet og behov for regnekapasitet.

Les også: Nytt tungregneanlegg til 40 millioner

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.