NYHETER

Gjenbrukt er velbrukt

Gjenbruk av asfalt er et viktig miljøtiltak. Dedrfor vil Lemminkainen bidra til at flere anleggsentreprenører leverer returasfalt til godkjente mottak.

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
7. mai 2015 - 21:26

- Jeg er overbevist om at systematisk mottak, lagring og gjenbruk av returasfalt vil få mye fokus i tiden som kommer. Ikke bare i Lemminkäinen, men også hos konkurrenter, kunder og myndigheter, sier Hans Petter Skjellum, Regionsjef i Region Øst og Mobil.

 

Mange lettvindte løsninger

Selv om mange anleggsentreprenører er fullt klar over hva de skal gjøre med asfaltflak som graves opp, er det dessverre mange som velger lettvinte løsninger, som å dumpe avfallet i private grustak. Den riktige løsningen er imidlertid å kjøre returasfalten til et registrert mottak. I Lemminkäinen Region Øst er avdelingene Otta, Lillehammer og Elverum slike godkjente mottak.

- Både Lillehammer og Elverum har gjenbruksanlegg, mens Otta er på vei. Returasfalten registreres, lagres tørt og gjenbrukes etter forskriftene. På denne måten kan vi benytte returasfalten i ny produksjon og spare miljøet, sier Skjellum.

 

Alle kan søke om konsesjon

Kontrollordningen for Asfaltgjenvinning (KFA) ble opprettet i 2001 som et veilednings-, registrerings- og informasjonsorgan for gjenbruk av returasfalt. Fylkesmannen ved miljøavdelingen gir konsesjon etter forurensningsloven til opprettelse av mellomlager for returasfalt. Virksomheter som allerede har konsesjon for å drive for eksempel asfaltfabrikk og pukkverk kan søke konsesjon for håndtering av returasfalt.

- I Lemminkäinen er vi opptatt av at alle avdelingene med anlegg som oppfyller kravene søker konsesjon og registrerer seg. På denne måten kan vi også informere entreprenører i våre lokalmarkeder at det finnes enkle og praktiske løsninger for håndtering av returasfalt. Vi må unngå at tilslagsmaterialer og tilsetningsstoffer blir liggende ute i naturen. Vi må fokusere på å redusere bruken av ikke-fornybare ressurser der vi kan. Her ønsker vi å bidra, sier Skjellum.

 

Vegeirerne viktig for endring

Han tror det er svært viktig at vegeierne legger press på anleggsentreprenørene for å få flere til å levere returasfalt på riktig måte.

- Vegeierne spiller en viktig rolle i å endre eventuell uønsket adferd gjennom krav og oppfølging. Samtidig kan vi i Lemminkäinen også bidra i å spre informasjon til dem som prosjekterer om at de kan benytte våre godkjente mottak av slike masser. 

Etterspørselen etter returasfalt er høy og økende.

- Ja, hittil i år har Lemminkäinen benyttet fire ganger så mye gjenbruk som på samme tid i fjor. Potensialet er stort, og vi kommer til å se mye mer omfattende bruk av returasfalt i framtiden, sier Skjellum.

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.