NETTARKIV

Gjenbruk i praksis

Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
12. apr. 2002 - 14:45

Anbudet på bygging av gjenbrukshuset går ut i april. Prosjektleder Anne Egeland i Statsbygg understreker at et viktig mål med prosjektet har vært å påvirke byggebransjen til å se økonomiske gevinster i denne typen arbeid.

I Miljøoppfølgingsprogrammet (MOP) for Pilestredet Park, som det 70 dekar store området kalles i dag, er det stilt krav til riving, rehabilitering og nybygging. Ett av hovedmålene er å få frem en ny form for byggeskikk der ressurs, miljøhensyn og estetikk er integrert i helhetlige arkitektoniske løsninger.

25-prosentkrav

Programmet stiller blant annet krav om minimum 25 vektprosent resirkulerte materialer i alle byggene. Dette kan være masse fra området eller dokumentert rivemasse fra andre byggeplasser. Hver utbygger tvinges til å dokumentere og miljødeklarere materialbruken. Nye bygg skal tilrettelegges for fremtidig selektiv riving, og det stilles miljøkrav til alle nye materialer som benyttes.

Krav stilles også til vannforbruk per boenhet og netto energibehov per brutto gulvareal. Alle bygninger tilknyttes fjernvarmenettet. I tillegg kreves minst 90 vektprosent gjenbruk av rivemasser. Gjenbruken skal skje i nybygg på området eller dokumentert bruk på andre byggeplasser i nærheten.

Et annet mål er å minimere fuktskader til maksimalt 1 per 100.000 kvadratmeter bebygget areal per år, og nybyggingen skal gjennomføres etter Rent bygg-prinsippet. Bilbruken i området blir minimal og det settes av plass til tre sykkelparkeringsplasser per boenhet. Statsbygg håper på flere FoU-prosjekter parallelt med byggingen for å høste erfaringer med gjenbruk.

Gjenbrukskataloger

Før riving av bygningene på det gamle Rikshospital-området ble det for hvert bygg laget en egen gjenbrukskatalog over elementer som kunne brukes på ny. Det ble tidlig klart at omfanget av bevarte komponenter for direkte gjenbruk var vesentlig mindre enn antatt. Noen av materialene var i dårlig forfatning, noe lot seg ikke langtidslagre og ble solgt på gjenbruksmarkedet umiddelbart, mens noe ble skadet under riving og dermed ubrukelig. Det er utviklet en metodikk for teknisk og økonomisk vurdering av gjenbruksproduktene i forhold til nypris.

Statsbygg skal kvalitetssikre gjenbrukshusprosjektet. - Blant annet vil vi følge med på logistikkløsningene, hvordan tilbud og etterspørsel av gjenbruksmaterialer er i byggeperioden, og hvordan økonomien i prosjektet blir, sier prosjektleder Egeland.

Noe nytt

Noen materialer kan brukes direkte, som vinduer, plank, steinheller og lignende. Andre materialer må gjennom en renselsesprosess før bruk. Studier av tegl viser at det blir for dyrt å rense og etterbrenne steinene enkeltvis, men hele veggfelt kan eventuelt brukes i sin helhet kombinert med nye materialer.

Statsbygg og arkitekt Marius Nygaard i Arkitektkontoret Gasa as ser også for seg at man enkelte steder kan bruke doble sjikt for å oppfylle krav til værbestandighet og varmegjennomgang. Fasader kan bygges opp i bærende murverk. Toaletter og håndvasker kan gjenbrukes. Entreprenøren som får tilslaget på prosjektet, må også belage seg på å bygge et sentralt trappeløp med gjenbruk av gamle granitttrinn fra den gamle medisinblokken eller økonomibygget.

Gjenbrukshuset skal bestå av rundt 40 boliger, inkludert omsorgsboliger, og nærbutikk. Hvor mange omsorgsboliger det vil bli, er foreløpig uavklart og avhengig av prosjektets totaløkonomi. Ansvarlige for forprosjektet har i tillegg til Statsbygg vært Veidekke ASA, Arkitektkontoret Gasa AS og Mulitconsult AS. Bjørbekk og Lindheim har vært landskapsarkitekter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.