IT

Gjenbruk for 200 milliarder

LØNNSOMT: Nå vil resten av Europa se på lønnsom gjenbruk av offentlige data. Kartløsninger er én mulighet.
LØNNSOMT: Nå vil resten av Europa se på lønnsom gjenbruk av offentlige data. Kartløsninger er én mulighet. Bilde: Colurbox
Espen Zachariassen
10. sep. 2010 - 10:31

EU-kommisjonen vil øke verdiskapingen med gjenbruk av offentlige data, men utfordringene er mange.

Her hjemme er Fornyingsdepartementet allerede i gang med en slik prosess.

Les mer her: Vil ha alle data ut til alleNye veier

Hensikten er å legge til rette for nye næringsveier basert på informasjon som fellesskapet allerede har betalt for.

Nå har Kommisjonen startet det hele i form av en offentlig høring for å få innspill og gode ideer til gjenbruk av alle mulige data, som kart, vær, lover og regler, trafikkdata og finansiell informasjon.

Formelt er det snakk om en revisjon av EUs direktiv om gjenbruk av offentlig informasjon, PSI-direktivet.Apps

I praksis ønsker EUs it-minister Neelie Kroes innspill om hvordan gjenbruk kan munne ut i innovative produkter som applikasjoner for navigasjon eller reiseinformasjon for smart-telefoner.

En undersøkelse fra 2006 anslår at gjenbruk av offentlige data kan generere en omsetning på minst 27 milliarder euro årlig - drøyt 200 milliarder kroner - innenfor EU.Filformat

Alle interesserte parter oppfordres til å komme med sine innspill og gode ideer. Aktuelle problemstillinger er bruksområder, gebyr, lisenser og filformater.

Høringsfristen er 30. november.Dårlig utnyttet

Omfattende mangler byr imidlertid på en rekke utfordringer, ifølge Kroes.

Omfattende mangler byr imidlertid på en rekke utfordringer, ifølge Kroes. MANGLER: Kommissær Neelie Kroes legger ikke skjul på at EU må løse mange floker før offentlige data kan gi lønnsomme private virksomheter.

– Mye data utnyttes dårlig eller ikke i det hele tatt. De gir en mulighet som vi ikke kan la gå fra oss, sier hun i en artikkel på Kommisjonens nettsider.

Innledende undersøkelser i fjor viste at det økonomiske potensialet ikke kan utnyttes fullt ut før medlemsstatene fjerner hindringer for gjenbruk.Barrierer

Blant barrierene er forskjellsbehandling av brukere, innviklede lisensrutiner og uforholdsmessig høye avgifter for gjenbruk av data i offentlig eie.

I tillegg finnes det praktiske problemer, som mangelfull kunnskap om hva slags informasjon stat og kommuner faktisk sitter på.

Og flere offentlige virksomheter er ikke klar over at deres informasjon har økonomiske muligheter for andre.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.