KRAFT

Gjenåpner nedlagt kraftverk

HØYT: En arbeider gjør vedlikeholdsarbeid på det nye vannkraftanlegget i Ambuklao. Tidligere rant vannet ned langs denne demningsveggen, men SN Powers datterselskap SN Aboitiz Power (SNAP) har lagt nye vannrør som leder vannet ut i bunnen. SNAP har med flere justeringer økt kraftproduksjonen på anlegget til 105 MW, mot den tidligere kapasiteten på 75 MW.
HØYT: En arbeider gjør vedlikeholdsarbeid på det nye vannkraftanlegget i Ambuklao. Tidligere rant vannet ned langs denne demningsveggen, men SN Powers datterselskap SN Aboitiz Power (SNAP) har lagt nye vannrør som leder vannet ut i bunnen. SNAP har med flere justeringer økt kraftproduksjonen på anlegget til 105 MW, mot den tidligere kapasiteten på 75 MW. Bilde: Ric Maniquis
Peder Qvale
30. nov. 2011 - 07:41
Vis mer

Kraftverket, som har en kapasitet på 105 MW, var stengt fram til 2008 på grunn av et stort jordskjelv i 1990.

De tidligere eierne gjorde flere mislykkede forsøk på å gjenåpne det etter naturkatastrofen, men nå har altså SN Powers datterselskap SN Aboitiz Power (SNAP) lykkes med å få det på fote igjen.

– Kraftverket inneholder mange spennende og utfordrende tekniske løsninger, sier SN Power-direktør Torger Lien til Teknisk Ukeblad på telefon fra Filippinene.

Stolt sjef

I tillegg har selskapet lykkes med å doble strømproduksjonen på anlegget fra 75 MW til de nevnte 105 MW.

– Vi kjøpte dette anlegget i 2007 og har hatt en rehabilitering på det fram til nå. Jeg er glad for at de som jobber i selskapet har klart å gjennomføre dette teknisk utfordrende prosjektet i et krevende område, både på budsjett og tid, sier Lien.

Filippinsk satsning

Ambuklao-kraftverket er SNAPS tredje kraftverk i Filippinene ved siden av Binga og Magat. Til sammen produserer disse anleggene nå 610 MW, og er dermed en viktig del av selskapets satsning på fornybar energi i utlandet.

– Dette er en god og spennende portefølje som er en vesentlig del av produksjonssystemet vårt, kommenterer direktøren.

– Er Filippinene et satsingsområde for dere?

– Ja, det er det. Vi går inn i de markedene vi mener vi kan tjene gode penger i. Behovet for kraft i Filippinene er betydelig, svarer han.

Brer om seg

SNAPS moderselskap SN Power, som har hovedkontor i Norge, har allerede åpnet 16 vann- og vindkraftanlegg i blant annet i Peru, Chile, India og Nepal.

Krever fornybart i u-land

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.