ENERGI

Gjelsvik vil gi kommunene mer makt i vindkraftsaker

Kommunenes rolle i planlegging og utbygging av vindkraft på land skal styrkes, foreslår kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp). 

– Økt involvering av kommuner og lokalsamfunn er nødvendig for å gi legitimitet til prosessene, sier Sigbjørn Gjelsvik (Sp).
– Økt involvering av kommuner og lokalsamfunn er nødvendig for å gi legitimitet til prosessene, sier Sigbjørn Gjelsvik (Sp). Foto: Ole Berg-Rusten/NTB (arkiv)
13. jan. 2023 - 15:56

Regjeringen foreslår blant annet å innføre krav om områderegulering etter plan- og bygningsloven før det kan bli gitt konsesjon etter energiloven.

– Vi vil gi lokale folkevalgte mer kontroll i prosesser knyttet til utbygging av vindkraft på land. Økt involvering av kommuner og lokalsamfunn er nødvendig for å gi legitimitet til prosessene, bedre lokal forankring og bedre tilpassede løsninger, sier Gjelsvik.

Forslaget skal sendes ut på høring.

– Nå flytter vi makt til kommunene, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Han sier målet er å legge til rette for mer utbygging av vindkraft.

Raskere saksbehandling

Regjeringen håper å legge fram det endelige lovforslaget for Stortinget før sommeren, sier han til E24.

– Hvis vi rekker å få behandlet det i Stortinget før sommeren, kan det tre i kraft 1. juni eller 1. juli. Men det spørs om vi har truffet planken godt. Det tror jeg vi har, og da blir høringsinnspillene lettere å håndtere, sier Aasland til avisa.

Sier du A, bør du også si B: NHOs president og konsernsjef i Yara Svein Tore Holsether mener kommuner som sier ja til industri og nei til kraftproduksjon, skyver ansvaret over på andre.
Les også

Mener det er problematisk med kommuner som sier ja til ny industri og nei til ny kraft

Med dagens regler tar det vanligvis seks-sju år fra en utbygger melder fra om et prosjekt til kraftverket er i drift, ifølge NVE. Aasland tror det vil gå raskere med de nye reglene.

– Vi har oppbemannet energimyndighetene for å få raskere behandling av konsesjonssøknader. Og avklaringer i kommunene kan føre til at det blir mye mindre diskusjon og hurtigere prosesser, sier statsråden.

– Vindkraft rimeligst

Høyre er bekymret for om grunnrenteskatten kan hindre investeringer, men er positive til forslaget.

– Endring i plan- og bygningsloven som gir kommunene en hånd på rattet i utbyggingen, skulle ha vært fremmet i fjor. Med det sagt, er det fint at regjeringen nå får dette på høring. Vi vet jo at vi trenger mer kraft i Norge. Vindkraft på land er den rimeligste måten å raskt få mer kraft på, sier partiets talsperson Bård Ludvig Thorheim til NTB.

Høyt på listen over Miljødirektoratets forslag til klimatiltak står virkemidler som skal gjøre det mindre attraktivt å kjøre bil. Bildet er fra E18 i Sandvika.
Les også

Miljødirektoratet: – Klimaomstillingen må speedes opp

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.