OLJE OG GASS

Gisselkrisen over – men usikkerheten råder

Fem nordmenn er fortsatt savnet.

Gassanlegget i In Aménas fotografert fra en satellitt 8. januar. Ifølge olje- og energidepartementet i Algerie kan anlegget ha sluppet unna omfattende ødeleggelser, fordi det ble stengt ned da angrepet var et faktum.
Gassanlegget i In Aménas fotografert fra en satellitt 8. januar. Ifølge olje- og energidepartementet i Algerie kan anlegget ha sluppet unna omfattende ødeleggelser, fordi det ble stengt ned da angrepet var et faktum. Bilde: REUTERS
20. jan. 2013 - 08:53

Gisselaksjonen i Algerie er endelig over, og nok en nordmann er kommet til rette. Likevel er skjebnen til fem nordmenn fortsatt uviss.

Nordmannen, som ifølge Fædrelandsvennen heter Oddvar Birkedal, ble intervjuet av nyhetsbyrået Reuters lørdag.

I intervjuet forteller Birkedal at han hørte alarmen og skuddveksling onsdag morgen da bevæpnede islamister angrep gassanlegget In Aménas.

– I henhold til prosedyrene holdt vi oss på rommet. Jeg ble på rommet til vi ble reddet i morges av militæret, sier nordmannen, som oppgir at han har jobbet ved gassanlegget et års tid.

Han forteller at han ikke har lidd noen fysisk nød og at de har blitt tatt godt hånd om, før han blir eskortert om bord i en buss og kjørt av gårde.

Konsernsjef Helge Lund i Statoil bekreftet 12 av de 17 som var i In Aménas da angrepet startet, er bekreftet i sikkerhet.

– Dermed er det fortsatt fem nordmenn som ikke er kommet til rette, sa Lund.

Les også: Burde Statoil ta så høy risiko?

– Norske liv kan ha gått tapt

Det algeriske innenriksdepartementet opplyser at i alt 32 gisseltakere og 23 sivile er drept i løpet av den fire dager lange gisselaksjonen ved gassanlegget In Aménas sørøst i landet.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at vi må se i øynene at norske liv kan ha gått tapt.

– Men vi skal ikke gi opp håpet for de som er igjen, sa han på en pressekonferanse i Oslo lørdag kveld.

Hans britiske kollega, David Cameron, forteller at minst én britisk statsborger er drept.

– Vi frykter det verste for livene til fem andre som ennå ikke er gjort rede for, sa Cameron i en pressemelding lørdag.

Brutal slutt på aksjonen

I løpet av den fire dager lange gisselaksjonen skal Algerie ha fått tilbud av NATO om bistand, men tilbudet ble avslått, skriver avisen Eschorouk.

Aksjonen ble erklært avsluttet lørdag ettermiddag etter at de siste elleve gisseltakerne ble nedkjempet og drept av algeriske spesialstyrker.

Gisseltakerne hadde lørdag morgen gitt opp håpet om å forlate gassanlegget sammen med de gjenværende gislene, og de begynte derfor å drepe noen av dem, skriver El Watan, som hevder å ha informasjonen fra offisielle kilder.

I de siste timene skal gisseltakerne ha holdt sju personer fanget. Alle de sju ble angivelig drept av gisseltakerne.

Les også: Slik fungerer Statoils In Amenas-anlegg

– Nødvendig inngripen

El Watan skriver at spesialstyrkene var tvunget til å gå til aksjon, hvilket er et syn utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) deler.

– Vi har grunn til å tro at de holdt seg rolig så lenge det var mulig, før situasjonen utviklet seg slik at det ble nødvendig å gripe inn, sa Eide lørdag kveld.

Også den franske presidenten François Hollande støtter Algeries håndtering av gisselkrisen.

Da algeriske styrker gikk til angrep på gisseltakerne torsdag denne uken, ble aksjonen møtt med skepsis i mange vestlige land, der det ble antydet at gislenes liv ble satt i fare.

Den algeriske avisen al-Raid siterer kilder som sier at det var president Abdelaziz Bouteflika som tok avgjørelsen om å angripe torsdag. Angrepet kom da gisseltakerne skulle flytte gislene fra boligområdet til selve gassanlegget.

– Levende skjold

Gisseltakerne satte halsbånd med eksplosiver på ofrene og brukte dem som levende skjold, forteller Ruben Andrada, en filippiner som overlevde aksjonen.

Andrada forteller til nyhetsbyrået AP at han og rundt 35 gisler ble ført om bord i sju firehjulstrekkere da algeriske styrker gikk til angrep med skytevåpen og raketter.

– Jeg lukket øynene. Vi kjørte rundt i ørkenen. For min del overlot jeg alt til skjebnen, sier han.

Bilen Andrada satt i veltet, og han klarte å rømme med noen få andre.

Les også:

Truer med flere angrep i Algerie

Lund: – En ekstrem påkjenning for våre ansatte  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.