OLJE OG GASS

Giske ville gi Mongstad bedre vilkår

Næringsministeren sier det er andre departement som gir Mongstad dårlige vilkår.

Trond Giske
Trond Giske Bilde: Scanpix
28. mars 2012 - 14:53

I etterkant av Teknisk Ukeblads sak om at Mongstad står i fare for å bli lagt ned har næringsminister Trond Giske uttalt til NTB at han må sette seg inn saken før han uttaler seg.

Men ledelsen i departementet har hatt flere møter med både Statoil og Norsk Industri.

– Norsk Industri har vært i en rekke møter med både på politisk nivå og med embetsverket og i Finansdepartementet, Olje- og energidepartementet, Næringsdepartementet og Statsministerens kontor om de forverrede rammebetingelsene for de to norske oljeraffineriene de to siste årene, sier fagsjef Sindre Finnes i Norsk Industri.

Han sier at næringsministeren ikke har vært tilstede i møtene.

Teknisk Ukeblad har fremdeles ikke fått svar på sine henvendelser til næringsministeren.

Les saken: Vurderer å legge ned Mongstad

– Forstår alvoret

Har dere inntrykk av at Nærings- og Handelsdepartementet har innsett alvoret i saken?

– Ja, vi har inntrykk av at NHD har innsett alvoret, men det er flere departement som berøres av denne saken. Det var blant annet olje- og energiminister Ola Borten Moe som stoppet et initativ om at raffineriene skulle unntas fra det grønne sertifikatmarkedet, sier Finnes.

Norsk Industri understreker i en pressemelding at det er en villet politikk fra Regjeringen dersom Mongstad stenges ned.

Les også: – Regjeringen har blitt advart om Mongstad

Dårligere rammevilkår

Etter det Teknisk Ukeblad har fått opplyst, har Nærings- og Handelsdepartementet kjempet for å bedre rammevilkårene til Mongstad, men andre departementer har satt foten ned.

Ifølge Finnes har Norsk Industri nylig oversendt en oversikt over situasjonen for raffinerier i de ulike nordiske landene til Finansdepartementet.

– Denne oversikten viser tydelig at norske raffinerier har vesentlig dårligere rammevilkår enn konkurrentene i de andre nordiske landene.

– Kan ikke kommentere mer

I en oppdatert melding fra NTB sier Giske sier at mye av det Statoil ber om, ligger under andre departement.

– Det ble avholdt et møte mellom Nærings- og handelsdepartementet og Statoil den 30. november i fjor. På dette møtet ble vi orientert om den krevende økonomiske situasjonen for raffineriet på Mongstad. Vi lyttet til budskapet til Statoil og deres ønsker og tar det med oss videre i vårt arbeid, men opplyste samtidig om at de ordningene som Statoil var opptatt av ligger under Finansdepartementet, Miljøverndepartementet og Olje- og energidepartementet. Dette gjelder blant annet spørsmål om CO2-avgift og elsertifikater, skriver Giske i en e-post til NTB.

– Høyt kostnadsnivå

Statoil opplever at selskapet dels sliter med et tungt marked der marginene er lave og kostnadsnivået er høyt, og dels at problemene skyldes rammebetingelser som er annerledes enn det konkurrentene har.

Seniorrådgiver Øystein Solvang i kommunikasjonsseksjonen i Nærings- og handelsdepartementet sier til NTB at Giske ikke har anledning til å gi noen ytterligere kommentar til saken onsdag.

Les også:

Norske raffinerier kan straffes for klimatiltak

Statoil vil slippe sertifikatene 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.