ARKIVNYHETER

Gir tilbake CO2-pengene

OLJESAND: Provinsen Alberta vil bruke milliarder på CO2-rensing av tjæresand, men flere oljeselskaper lar være å søke om penger. Misbruk av skattebetalernes penger, mener Greenpeace, som ga folk en sjanse til å få pengene sine tilbake.
OLJESAND: Provinsen Alberta vil bruke milliarder på CO2-rensing av tjæresand, men flere oljeselskaper lar være å søke om penger. Misbruk av skattebetalernes penger, mener Greenpeace, som ga folk en sjanse til å få pengene sine tilbake. Bilde: Shell
Kjetil Malkenes Hovland
7. apr. 2009 - 14:25

Den kanadiske provinsen Alberta skal satse hele 11 milliarder kroner på CO2-lagring.

Provinsen er hjem for en rekke tjæresand-prosjekter, blant annet fra norske StatoilHydro. Olje fra tjæresand gir store CO2-utslipp.

CO2-satsingen tilsvarer 600 dollar (over 3000 kroner) per innbygger. Men Greenpeace mener pengene er bortkastet.

Begravde 600 dollar GIR TILBAKE: Greenpeace begravde 600 dollar utenfor lovforsamlingen i Alberta. Slik kunne en heldig skattebetaler få tilbake det organisasjonen regner som bortkastede penger.
Begravde 600 dollar GIR TILBAKE: Greenpeace begravde 600 dollar utenfor lovforsamlingen i Alberta. Slik kunne en heldig skattebetaler få tilbake det organisasjonen regner som bortkastede penger.

Begravde 600 dollar

Organisasjonen begravde derfor 600 dollar utenfor regjeringsbygningen i Alberta, slik at en heldig skattebetaler kunne få tilbake det Greenpeace ser på som bortkastete penger.

– I det minste vil en innbygger bli spart for å få 600 dollar av sine penger bortkastet på Stelmachs CCS-plan, sa Mike Hudema i Greenpeace. Ed Stelmach er førsteminister og leder for provinsregjeringen i Alberta.

StatoilHydro trakk seg

StatoilHydro er en av åtte oljegiganter som nylig trakk seg fra regjeringens konkurranse om støtte til CO2-lagringsprosjekter. Blant dem var også Suncor, Syncrude og ConocoPhillips.

– CCS (CO2-fangst og lagring) er ingen slam dunk, sa Bob Skinner i StatoilHydro til Calgary Herald.

For mange huller

Greenpeace mener det er for mange huller i tjæresandproduksjonen til at CO2-fangst og lagring kan fungere. Organisasjonen mener regjeringen i Alberta driver med grønnvasking av en skitten industri, og kaster bort skattebetalernes penger på å legge et røykteppe.

– Alberta trenger grønne jobber og en grønn plan for å snu økonomien vår og få folk tilbake i jobb, sier Mike Hudema i organisasjonens tjæresand-kampanje.

– Vi håper at ved å ta opp hvor mye innbyggerne i Alberta betaler kun for dette ene testopplegget, så vil folk kreve at førsteministeren endrer kurs og investerer i grønn energi og grønne jobber, sier Hudema.

Vil fortsatt fange CO2

OLJESAND: StatoilHydro kjører nå flere forskningsprosjekter på oljesand. Målet er å kunne utvinne oljen mer effektivt og med mindre energibruk enn i dag.
OLJESAND: – Folk i Alberta skulle ikke behøve å betale for å rense forurensningen av drivhusgasser som industrien gjør, spesielt når noen av de største oljeselskapene i provinsen ikke engang tar del i pilotprosjektene selv, sier Mike Hudema i Greenpeace. StatoilHydro
Her hjemme får StatoilHydro kritikk fra miljøbevegelsen for å satse på oljeproduksjon fra canadisk tjæresand. Selskapet sier de fremdeles jobber med CO2-fangst i Canada, selv om de har droppet å søke om regjeringsmidler i Alberta.

– CO2-fangst ligger i våre planer, sier StatoilHydros talsperson for internasjonal virksomhet Mari Dotterud til Dagsavisen.

Men oljeselskapene har et ansvar, mener Greenpeace.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Folk i Alberta skulle ikke behøve å betale for å rense forurensningen av drivhusgasser som industrien gjør, spesielt når noen av de største oljeselskapene i provinsen ikke engang tar del i pilotprosjektene selv, sier Mike Hudema i Greenpeace.

– Skattebetalerne skulle definitivt ikke ta regningen for en uprøvd, utrolig dyr teknologi med lang utviklingstid som til slutt ikke engang vil sette spor i utslippene som strømmer ut fra tjæresanden, sier Hudema.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.