OLJE OG GASS

Gir seg ikke

VIL FORBY: EUs energisjef vil neste uke gjenta sitt krav om midlertidig forbud mot leteboring etter petroleum på dypt vann. Forslaget vil trolig møte lite aksept fra oljeproduserende land som Norge.
VIL FORBY: EUs energisjef vil neste uke gjenta sitt krav om midlertidig forbud mot leteboring etter petroleum på dypt vann. Forslaget vil trolig møte lite aksept fra oljeproduserende land som Norge. Bilde: Statoil
Kjetil Malkenes Hovland
8. okt. 2010 - 12:57

EUs øverste energisjef Günther Oettinger fortsetter sin kamp for å midlertidig forby oljeboring i EU-farvann.

Det viser dokumenter som er kommet nyhetsbyrået Reuters i hende.

Et forbud mot boring er omstridt, og kan også komme til å gjelde for Norge gjennom EØS-avtalen. Men det er usikkert om olje omfattes av denne avtalen.

Vil vente på USA

Oettinger kommer ifølge Reuters til å be om et moratorium (midlertidig forbud) mot boring etter olje og gass på dypt vann til etter at USAs offisielle granskning av ulykken i Mexicogolfen er ferdig.

«Kommisjonen gjentar sin oppfordring til medlemslandene om å stoppe utdelingen av lisenser til kompliserte olje- og gassleteoperasjoner inntil de tekniske undersøkelsene av årsakene til Deepwater Horizon-ulykken er ferdigstilt og det europeiske offshore-sikkerhetsregimet er gjennomgått,» står det i forslaget fra Oettinger.

Oettingers kontor skal ha bekreftet at dette moratoriet vil bli foreslått neste onsdag.

Kan takle utfordringene

Landene rundt Nordsjøen vil trolig protestere mot et midlertidig forbud, og insistere på at regelverket og sikkerheten er langt bedre her enn på den andre siden av Atlanteren.

Så sent som i forrige uke sa den britiske regjeringen ja til boring på dypt vann, da Chevron fikk bore vest for Shetland.

Oettinger skal for øvrig snart legge fram EUs energistrategi for de neste ti årene: Les saken her

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.